TÜREK 2022

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından bu yıl 11.’si düzenlenen Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi 2022 (TÜREK 2022), “Türkiye’nin Rüzgârı, İzmir’in Rüzgârı” mottosuyla 1-2 Kasım 2022 tarihlerinde Swissotel Büyük Efes İzmir’de gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gösterilen ve rüzgar sektörünün adeta gövde gösterisi yaptığı kongreye 2.400 kişi katıldı.

Rüzgar enerjisi sektöründe dünyada ve Türkiye’de son bir yılda yaşanan tüm gelişmelerin detaylı olarak ele alındığı ve rüzgarın geleceğinin tartışıldığı zengin bir programla yapılan kongrenin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra kamu ve özel sektörden en üst düzeyde katılımla yapıldı.

Kongre öncesi İzmir’de yer alan sanayi kuruluşlarına yapılan teknik gezi programında katılımcılara yerli sanayinin geldiği nokta ve kapasitesi yerinde gösterildi. Ayrıca, uzun süre sonra ilk defa düzenlenen “TÜREB Rüzgar Enerjisi Sektörü İstişare Toplantısı”nda özel sektör temsilcileri ve kamudan üst düzey temsilciler sektörün sorunlarını doğrudan paylaşarak konuları birebir ele alma ve çözüm yöntemlerini istişare etme imkanı buldular. Sektörün sorunları ve çözüm önerilerinin irdelendiği özel toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra kamu ve özel sektörden en üst düzeyde katılım sağlandı.

Enerji depolama, hidrojen teknolojileri ve hibrit uygulamalar

Kongre kapsamında düzenlenen 13 ayrı oturumda, enerjide dünyada ve Türkiye’de son gelişmeler, yenilenebilir enerjinin geleceği, karbon ticareti, enerji arz güvenliğinde rüzgârın önemi, alternatif kapasite tahsis mekanizmaları, YEKDEM sonrası uluslararası finansmana erişim, yerli türbin üretimi ve global tedarik zincirindeki güçlükler (sanayi özel oturumu), lisanssız üretim ve sanayinin kendi öz tüketim ihtiyaçları için üretim yapması gibi başlıklar uzmanlarca ele alındı.

Ayrıca, düzenlenen “Geleceğin Rüzgarı” yan etkinliği kapsamında enerji sektöründe son dönemde popüler gündem olan enerji depolama, hidrojen teknolojileri ve rüzgar/güneş hibrit uygulamalar ile dijitalleşme konularında birbirinden kapsamlı oturumlar gerçekleştirildi.

TÜREB Başkanı Erden: “Türkiye rüzgar tedarik zincirinde güvenilir partner”

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, ‘TÜREB Sanayi Yılı’ olarak ilan ettikleri 2022 yılının son büyük etkinliğinin TÜREK olacağını belirterek, çok geniş bir kapsamla ele aldıkları kongrede verdikleri en önemli mesajın “Türkiye’nin rüzgar türbin üretimi ve tedarik zincirinde Avrupa için en önemli partneri” olduğunu vurguladı. Erden, “Türkiye, güçlü rüzgar sanayisi, uluslararası standartlarda hizmet veren tedarikçileri, yetişmiş insan kaynağı ve yatırım kolaylaştırıcı ortamı ile enerji arz güvenliği sorunu yaşayan Avrupa’nın bölgedeki en güçlü partneri olabilir. Bu mesajı desteklemek açısından rüzgârı bir bütün olarak ele aldık ve sektörün tüm başlıklarını kongremizde derinlemesine tartıştık. Ülkemizi rüzgârda en önde gelen ülkeler arasında konumlamak için çalışmalarımız aralıksız devam edecek” şeklinde konuştu.

Bakan Varank’tan “Rüzgar türbininde Türkiye’nin markasını oluşturalım” çağrısı
Kongrede konuşan ve Türkiye’nin rüzgar türbini ve ekipman ihracatını 2022’de 2 milyar Euro’ya çıkartmayı hedeflediklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin hem karasal hem deniz üstü türbinlerinde çok daha büyük bir oyuncu haline geleceğini söyledi ve “Gelin hep birlikte rüzgar türbininde Türkiye’nin markasını oluşturalım, ‘Biz de bu sektörde varız’ diyelim” çağrısı yaptı.

Ziya Altunyaldız: “Küresel tedarik zincirinin ana aktörü olabiliriz”

Açılışta söz alan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da konu yenilenebilir enerjiye gelince enerjinin hep yüksek olduğuna dikkat çekerek “Sanayi-enerji ilişkisini doğru yönetirsek başta Avrupa olmak üzere küresel tedarik zincirinin ana aktörü olmayı başarabileceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise depolama yatırımlarının büyük ilgi çekeceğine inandıklarını, depolamanın büyük bir fırsat olduğunu ve ilgili kanun sonrası 20-30 bin MW’a yakın başvuru aldıklarını söyleyerek “Buradaki yatırım iştahını görüyoruz, Burada yatırım yapıldıkça daha fazla yatırımcı gelecek, sanayi, istihdam gelişecek” mesajı verdi.

Tancan: “Krizden çıkışın yolu yenilenebilir enerjide görülüyor”

Kongreye katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan da açılışta yaptığı konuşmada rüzgar enerjisi yatırımlarını her geçen gün büyüterek enerji sektörünün temel unsurlarından biri haline getirmek için çalıştıklarını kaydetti. Tancan, “Ticaret kurallarının ’net sıfır emisyon’ hedefiyle yeniden yazıldığı enerji sektöründe, yenilenebilir enerjide var olan yükselişin devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yenilenebilir enerji yatırımları, dünyada yaşanan enerji krizinden bir çıkış yolu olarak görülüyor” dedi.

“Geleceğin Rüzgarı” ve “TÜREK Kariyer Festivali”ne yoğun ilgi

Kongre kapsamında ayrı bir salonda düzenlenen ve hidrojen, hibrit, depolama ve batarya teknolojilerinin konuşulduğu 3 ayrı oturum, sektör profesyonellerinin en yoğun ilgiyle takip ettiği oturumlar arasında yer aldı. Oturumun açılış konuşması WindEurope Ortaklık Müdürü Annie Scanlan tarafından yapıldı. Yine kongre kapsamında gerçekleştirilen ve farklı üniversitelerden 300’e yakın mühendislik fakültesi öğrencisini sektör uzmanlarıyla bir araya getiren TÜREK Kariyer Festivali de geleceğin rüzgar sektörü çalışanlarına yol gösterici oturumlarıyla yoğun ilgi gördü.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.