Global Rüzgar Enerji Konseyi (GWEC) tarafından hazırlanan rapor offshore rüzgar santralleri sektörünün 2013 yılından beri her yıl ortalama yüzde 21 büyüdüğünü ve bugün toplamda 23 GW kurulu güce ulaştığını gösteriyor. GWEC raporu sektörün 2030 yılına kadar iyi tahminli senaryoda 200 GW kapasitesine ulaşabileceğini ve olağan senaryo altında ise 190 GW’lık bir kurulu güç potansiyelinin olacağını öngörüyor.

Çin dahil olmak üzere Asya bölgesi offshore pazarının küresel olarak en büyük deniz bölgesi olması bekleniyor. GWEC raporuna göre, offshore rüzgar kapasitesi 2017 ve 2018 yıllarında yıl başına 4 GW’lık yeni kapasite yaratılırken, bu rakam  her iki yıldaki toplam yeni tesislerin yüzde  8’ini oluşturdu. İlk kez Çin, 2018 yılında yeni tesislere dayanan en büyük denizaşırı pazarı olurken, bu ülkeyi  İngiltere ve Almanya izliyor.

OLAĞAN  VE YUKARI YÖNLÜ SENARYO

Olağan büyüme senaryosuna göre küresel offshore pazarı için mevcut politikalara ve beklenen ihalelere dayalı olarak çift haneli büyüme bekleniyor. Bu senaryo, 2025’ten sonra, Çin ve diğer Asya pazarlarındaki gerçekçi büyüme tahminlerine bağlı olarak yılda 15 ile 20 GW arasında yeni kurulum olacağını öngörüyor. Bu öngörü gerçekleşirse 2030 yılına kadar  165 GW’lık yeni kurulu kapasite yaratılmış olacak. Böylece 2030 yılına gelindiğinde toplam kurulu kapasite 190 GW’a çıkacak.

Yukarı yönlü senaryo ise yüzer teknolojinin gelişimi, maliyet etkin rekabetçiliğinin artması ve dolayısıyla gelişmiş pazarlarda daha fazla hacmin yaratılmasının yanı sıra yeni offshore pazarların açılması gibi ek potansiyelleri de kapsıyor. Bu senaryoda 2030’a kadar 200 GW gibi bir kurulu kapasitenin yaratılacağı ve toplamda da 220 GW’lık bir kurulu güce ulaşılacağı hesaplanıyor.

RÜZGAR ENERJİSİ DEVRİMİNE YENİ KATILIMLAR OLACAK

GWEC Piyasa İzleme Direktörü Karin Ohlenforst, “Dünyamız gerçekten küresel bir deniz rüzgarı endüstrisine ulaşmaya çok yakın duruyor. Hükümetlerin hedeflerine, ihale  sonuçlarına ve boru hattı verilerine dayanarak 2030 yılına kadar 190 GW kapasite kurulmasını bekliyoruz ancak bu offshore rüzgarının potansiyelini tam olarak yansıtmıyor. Birçok yeni ülke offshore rüzgar devrimine katılmaya hazırlanırken, yüzen offshore santralleri gelecek yıllarda daha fazla kapasite yaratması yönüyle oyun değiştiren teknolojik bir gelişmeyi de temsil ediyor” dedi.

AVRUPA’DA BÜYÜME YAVAŞ, AMERİKA ATAKTA, ASYA LİDER

Rapor verilerine göre Avrupa offshore pazarı birkaç yeni proje ile aynı düzeyde kalacak görünürken, olağan senaryoda toplam kurulu kapasite 2030 yılı için 78 GW olarak hesaplanıyor. Çin dahil Asya bölgesi offshore pazarı ise Tayvan, Güney Kore, Japonya, Hindistan ve Vietnam’ın büyüyen pazar potansiyelleriyle bölge bazında dünyanın en büyük offshore pazarı olacak. Asya’nın kapasitesi olağan senaryoda 2030 yılında 100 GW olacak. Büyük ölçekli ilk kurulumların 2021 ile 2023 yılları arasında devreye girmesiyle 2025’e doğru ABD pazarı 2 GW’lık bir kapasite yaratırken 2030 yılında bu rakamın 10 GW’a ulaşması bekleniyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.