Hidroelektrik santrallerin enerji depolama kapasitesi pompaj sistemleriyle büyüyor. HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, barajlı santrallerin yanı sıra pompaj depolamalı santrallerin de önemini vurguladı.
Türkiye’nin hidroelektrik potansiyeli için yeni adımlar atılıyor
HESİAD, hidroelektrik santrallerin ülke için kritik önemini vurgulamak ve sektörde yeni projeleri desteklemek amacıyla faaliyetlerini genişletiyor. Bu kapsamda dernek, ‘Yeni Yatırımlar ve Pompaj Santraller Çalışma Grubu’nu kurarak sektördeki paydaşlarla iş birliğini artırdı. Aynı zamanda Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) ve Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) ile ortaklaşa yürütülen ‘Pompajlı HES Çalışma Grubu’ oluşturuldu.
HES’lerin depolama rolü artmalı
HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, hidroelektrik santrallerin enerji depolama alanında oynayabileceği kritik rolü vurgulayarak şunları söyledi:
“Hidroelektrik santraller halen ülkemizin birincil yenilenebilir enerji kaynağı durumunda bulunuyor. Bu santrallerin Türkiye için önemini gündemde tutmayı amaçlıyoruz. Pompaj depolamalı santrallerin, yenilenebilir enerji kaynaklarının dengesini sağlamak ve enerji güvenliğini artırmak için büyük bir potansiyeli var. Bu nedenle, HES’lerin depolamadaki rolünü güçlendirmek amacıyla yeni yatırımları destekliyoruz. Uluslararası araştırmalar da pompaj depolamalı santrallerin, batarya teknolojileriyle birlikte değerlendirildiğinde enerji depolama ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabileceğini gösteriyor. Türkiye olarak bu alandaki potansiyelimizi ortaya koymalı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımını artırmalıyız.”

Pompaj depolamalı santraller neden önemli?
Pompaj depolamalı santraller, yenilenebilir enerji üretimini desteklemek ve enerji arz güvenliğini sağlamak açısından kritik bir rol oynuyor. Bu santraller, enerji fazlasını düşük talep dönemlerinde suyu yükseğe pompalayarak depolar ve talebin arttığı dönemlerde bu suyu tekrar türbinlerden geçirerek enerji üretimi sağlar.
Küresel araştırmalar pompaj sistemlerinin etkisini doğruluyor
HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, pompaj depolamalı santrallerin uluslararası alanda da büyük ilgi gördüğünü belirterek, Avustralya Ulusal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Andrew Blakers tarafından yapılan araştırmalara dikkat çekti. Araştırmalara göre, pompaj depolamalı santrallerin bataryalarla entegre edilmesi durumunda küresel enerji depolama ihtiyacının %90’ından fazlasının karşılanabileceği öngörülüyor.
Türkiye’de pompajlı HES’lerin geleceği
Enerji sektöründe artan talep ve küresel emisyon hedeflerine uyum sağlama gerekliliği, Türkiye’deki hidroelektrik santrallerin depolama kapasitesinin genişletilmesini zorunlu kılıyor. Son dönemde gündemde olan saatlik depolama üniteleri ile birlikte pompaj depolamalı santrallerin yeni roller üstlenmesi bekleniyor.
Hidroelektrik santrallerin enerji güvenliğine katkısı
Hidroelektrik santraller, Türkiye’nin en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olmaya devam ediyor. Ancak, bu kaynakların depolama kapasitelerinin artırılması için yeni teknolojiler ve yatırım modelleri geliştirilmesi gerekiyor. HESİAD ve iş birlikleriyle yürütülen projeler, Türkiye’nin enerji güvenliğini artırarak fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltma noktasında kritik bir rol oynayacak.
Dünyada pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerin örnekleri
Pompaj depolamalı hidroelektrik santraller, yenilenebilir enerji kaynaklarının dengelenmesi için dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde, Avrupa’da ve Asya’da birçok büyük ölçekli pompajlı hidroelektrik tesisi başarıyla işletiliyor.
ABD’de Bath County Pompaj Depolamalı Santrali, dünyanın en büyük pompaj depolama tesislerinden biri olup, 3.000 MW kapasiteye sahip. İsviçre’deki Linth-Limmern Santrali, Alplerin yüksek rakımlı bölgelerinde yenilenebilir enerji dengesini sağlamak için kullanılmakta. Çin’de Tianhuangping Santrali, ülkedeki yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyen en büyük pompaj depolamalı sistemlerden biri. Bu örnekler, pompaj depolamalı santrallerin yüksek enerji talebi yönetimi ve şebeke dengesi sağlamadaki kritik rolünü gösteriyor. Türkiye’nin benzer projeleri hayata geçirmesi, yenilenebilir enerji dönüşümünü güçlendirecek.
İlgili Makaleler
- Hidroelektrik santrallerinin sürdürülebilir kalkınmaya katkısı ve enerji güvenliği
- İlk pompaj depolamalı HES projesine 2023’te başlanacak
- Türkiye Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi: Esnek iletim şebekeleri ve hidroelektrik enerji geleceği
View this post on Instagram