Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER), enerji gazetecilerinin katılımıyla İstanbul Tuzla’daki OSB’de faaliyet gösteren Smart Energy Fotovoltaik Panel Üretim Tesisleri, ABB Solar Akademi ve Servis Atölyesi ile Stäubli’nin Merkez Ofisi’ne teknik gezi düzenledi.

Teknik gezi sırasında sektör hakkında bilgilendirmelerde bulunan GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, güneş enerjisinden elektrik üretiminin, 2014 yıllarında yapılan yasal düzenlemeler ile yavaş başlamasına rağmen, 2015 ve sonrasında müthiş bir ivme kazandığına ve bu ivme sayesinde 2018 yılı Ocak ayı sonunda toplamda 3421 MW’lık bir kurulu güce erişildiğine dikkat çekti.

Kaleli, “10kW altı çatı ve cephe tipi güneş enerjisi sistemlerinin kurulumu noktasında bu projelerin bağlantılarının Usul Ve Esaslarında yapılan değişiklik ile, bağlantı başvurusu yapılması kolaylaştırıldı, sonrasında da Maliye Bakanlığını tarafından Kanun değişikliği amacı ile teklif edilen ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunca kabul edilen maddeler ile projelerde fatura kesme zorunluluğu kaldırılmış ve elektrik enerjisi satışlarından elde edilen gelirin vergilendirilmesine de istisna getirilmiş olacak.

Yakın bir zamanda 10kW altı projeleri çatılarımızda ya da bina cephelerinde sıklıkla görmeye başlayacağız. Tabiki bizler de durmuyoruz, bir sonraki hedefimiz Sanayi ve Endüstriyel Çatılar için belirli teşviklerin çıkartılmasını, buralarda da Güneş Enerjisinin kullanılmasını sağlamak” diye konuştu.

ENERJİ DEPOLAMA, BATARYA TEKNOLOJİLERİ

Türkiye’nin güneş enerjisinde 10.000 MW hedefini 2023 yılından önce çok rahatlıkla yakalayabileceğini kaydeden Kaleli, 2018 yılının ikinci yarısında yapılacak 1000 MW’lık YEKA ihalesinde Enerji Depolama ve Batarya teknolojilerinin de olacağını ifade etti.

Yıllık ortalama 1000 MW’lık ilave kurulu güç pazarının olduğu, yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde kurulumu en ucuz ve sürdürülebilirliği en yüksek olan Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi pazarında yerli panel sanayisi ve endüstri doğduğunu belirten Kaleli, bugün Türkiye’de GÜNDER tarafından temsil edilen 27 yerli panel üreticisinin bulunduğunu ve üreticilerin toplam sanayi kapasitelerinin yıllık 3150 MW’ı geçtiğini söyledi. Kaleli, “İlave olarak panel üretiminin yanında hücre üretimi de ülkemizde önümüzdeki ay başlayacaktır.

Hücre üretimi ile birlikte panel yerlilik oranlarında %90 – %95’lere yaklaşacağımızı da belirtmek isterim. Panel içerisinde kullanılan hücre dışındaki ekipmanlardan Cam, Aluminyum Çerçeve, Bağlantı Kutusu, İletkenler, Laminasyonda kullanılan EVA malzemeleri bugün Türkiye’de yerli olarak üretilebilmekte, panel arkasında kullanılan BackSheet malzemesi ise üretilmek üzere hazırlıklar yapılmaktadır” dedi.

ABB TÜRKİYE’DE % 40 PAZAR PAYINA SAHİP

GÜNDER organizasyonluğunda düzenlenen teknik gezinin ilk durağı olan ABB Türkiye Solar Bölümü’nün İstanbul Dudullu’da bulunan Solar Akademi ve Solar Servis Atölyesi’nde bilgilendirmelerde bulunan ABB Lokal Solar Bölümü Satış Müdürü Emrah Güvercin, Türkiye’deki pazar paylarının yaklaşık yüzde 40 olduğunu ifade etti.

Yarım asırdır Türkiye’de çalışmalar yürüten şirketin Türkiye’de büyük bir gelişme potansiyeline sahip güneş enerjisi sektörüne invertör sağladığını kaydeden Güvercin, 1.5 GW’lık ABB Güneş Enerjisi İnvertörlerinin satışını sadece Türkiye’de yaptıklarını belirtti.

ABB Türkiye olarak İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’da bulunan yerel üretim tesisleri ve yaklaşık 1800 çalışanı ile 80’den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Güvercin, Gaziantep’te de bir servis partneri yapısı kuracaklarını ve imza aşamasında oldukları bilgisini paylaştı.

SMART, HÜCRE ÜRETİMİNİ HEDEFLİYOR

Teknik gezinin ikinci durağı Smart Energy’nin Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Tembelova’da fotovoltaik panel üretim tesisleri oldu. Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, 23.500 metrekarelik alanda kurulu fabrikada kristal üretimine başladıklarını vurgulayarak, hedeflerinin hücreyi de üretmek olduğunu kaydetti.

Dünyada gelişen teknolojilerle bağlantılı yeni eğilimlere de değinen Demirdağ, dünyadaki şirketlerin yüzde 80’inin bu yıl ‘Diomand Wire’ denilen teknolojiye geçtiğini ve bu teknoloji ile 1 watta yüzde 15 civarında silisyum kullanımının azaltılacağını, verimin artırılacağını söyledi.

Fabrikada en son teknolojiyi kullanma ve küçük optimizasyonlar için ilave masraflardan çekinmediklerini de kaydeden Demirdağ, bu alanlarda yapılan 1000 dolarlık bir masrafın 25 bin dolar gibi getirisi olduğunu kaydetti.

STÄUBLI FABRİKASINI TÜRKİYE’YE TAŞIDI

Güneş panellerinde kablolama bileşenleri üreten İsviçre merkezli Stäubli, Türkiye’deki devasa potansiyeli görerek bir yıl önce Junction Box (bağlantı kutusu) üretim fabrikasını Almanya’dan Türkiye’ye taşımış. Teknik gezinin son durağı şirketin İstanbul Tuzla Organize Sanayi Sitesi’ndeki bu üretim tesisi oldu.

Konnektörler, robotikve tekstil olmak üzere üç faaliyet alanına odaklanmış küresel bir mekatronik çözüm tedarikçisi olan Stäubli, fotovoltaikte MC4 konnektör bileşenleriyle dünyada kurulu güneş santrallerinin yarısında hizmet verdi. Şirket geçen yıl Türkiye’de kurulan 1750 MW’lık güneş santralinin 500 MW’ına DC solar kablo, 1200 MW’ına MC4 konnektör ve yurtiçi güneş paneli üreticilerine 200 MW’lık bağlantı kutusu tedarik etti.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.