Nafiz Karadere_Aslı Pasinli_Recep Baştuğ

Garanti BBVA doğal hayatı koruma konusunda iş birliği içinde olduğu WWF-Türkiye tarafından başlatılan “Türkiye’nin Canı Yanmasın Destek Programı”nın destekçisi oldu.

Orman yangınları ile ilgili yerel sivil toplum tarafından geliştirilecek projelerin finansal ve teknik destek sağlanarak hayata geçirilmesini amaçlayan programdan uygunluk kriterlerini sağlayan, proje geliştirme ve yürütme kapasitesine sahip yerel dernek, vakıf, kooperatif ve köy muhtarlıkları gibi tüzel kişiliklerin yararlanabilecekleri duyuruldu.

Garanti BBVA doğal hayatı korumaResmi verilere göre, Türkiye’de her yıl ortalama 2-3 bin arası orman yangını çıkarken, 7-8 bin hektar yani yaklaşık 11 bin futbol sahası büyüklüğünde orman yanıyor ya da zarar görüyor. Geçtiğimiz yıl ise sadece 28 Temmuz-12 Ağustos döneminde 54 ilde 250’den fazla orman yangını çıktı ve yaklaşık 150 bin hektarlık bir alan zarar gördü. İklim değişikliğinin de etkisiyle sayısı, şiddeti ve ölçeği artan orman yangınları tüm Akdeniz ülkelerinde eş zamanlı şekilde yaşandı.

Ülkemiz bu yangınlarda insanlarımızla beraber on binlerce canlının ve eşsiz bir değer olan orman kaybının üzüntüsünü yaşadı. Eko sistem hizmetleri hariç doğrudan ekonomik kaybın milyarlarca TL civarında olduğu tahmin ediliyor. İklim değişikliğiyle ilgili tahminler 2022 ve sonrasında da büyük yangınların gerçekleşme ihtimalini gözler önüne sererken sıcak hava dalgalarına bağlı olarak uzun ve kurak bir yaz dönemi bizi bekliyor.

Önleyici ve iyileştirici çalışmalara destek

Düzenlenen basın toplantısında verilen bilgiye göre WWF-Türkiye, yerel sivil toplum kuruluşlarının biyo çeşitliliği koruma girişimlerini desteklemek amacıyla yürüttüğü Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı’nı 2012, 2014, 2017, 2019 yıllarındaki dört uygulama döneminde başarıyla tamamladı. Garanti BBVA’nın desteğiyle yürütülecek beşinci dönemde ise sebepleri ve sonuçlarıyla orman yangınlarına odaklanmak hedefleniyor.

Doğal hayata ve insana büyük zarar veren orman yangını riskini azaltmak ve olası yangınlara karşı daha hazırlıklı olmak için başlatılan Türkiye’nin Canı Yanmasın Destek Programı ile yerel oluşumlara orman yangınları için önleyici aynı zamanda, yangın öncesinde, sırasında ve sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirici çalışmalara destek verilecek.

Projeler üç başlıkta toplanacak

Programa başvuru yapacak projeler üç başlık altındaki faaliyetleri içerebilecek. Bu başlıklar; yangın öncesi süreçte önleyici çalışmalar ve hazırlıklar, yangın sırasında söndürme çalışmalarına ve afet yönetimine etkin katılım ile yangın sonrası doğal/ekolojik kayıpların restorasyonu ve sosyo ekonomik kayıpların iyileştirilmesinden oluşacak. Türkiye’nin orman yangınlarına maruz her bölgesinden başvuru yapılabilecek projeler 6 aydan kısa, 24 aydan uzun olmayacak. Program çerçevesinde proje başına verilecek destek en az 50.000 TL ve en çok 500.000 TL olacak.

Verilecek desteğe ek olarak proje sahibi ya da ortağı tarafından projenin toplam bütçesinin en az %10’u oranında eş katkı sağlanması gerekecek. Eş katkı, projeyle ilgili genel idari giderler, personel ücreti, kiralama, malzeme, vb. uygun maliyetler olmak kaydıyla ayni ya da nakdi olabilecek. Destek programı için başvurular 1 Haziran 2022 – 31 Aralık 2023 arasında trcanidestek@wwf.org.tr adresine elektronik postayla gönderilebilecek.

Garanti BBVA GM Recep Baştuğ: “Sürdürülebilir bir dünya için sorumluluk üstleniyoruz”

Recep Baştuğ
Recep Baştuğ

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ “Artık zaman sürdürülebilirlik adına konuşmak, tartışmak değil, aksiyon alma zamanı. Biz, Garanti BBVA olarak 16 yıldan uzun süredir işin “eylem” tarafındayız. Doğal servetimiz ormanlarımızı korumak için 30 yıllık yol arkadaşımız WWF-Türkiye ile yan yana gelerek Türkiye’nin Canı Yanmasın Destek Programını başlatıyoruz. Zira iklim krizi giderek üstesinden gelemeyeceğimiz bir noktaya doğru evriliyor. Dolayısıyla artık zaman sürdürülebilirlik adına konuşmak, tartışmak değil,  aksiyon alma zamanı. Biz, Garanti BBVA olarak 16 yıldan uzun süredir işin  “eylem” tarafındayız. Denizlerimizin, ormanlarımızın, geleceğimizin korunması için gereken her yerde olmaya, sürdürülebilir bir dünya için sorumluluk üstlenmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

WWF Türkiye Başkanı Nafiz Karadere: “2023 sonuna kadar başvuruya açık”

Toplantıda proje hakkında bilgi veren WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere, Nafiz Karadere “Yangın öncesinde yapılacak önleyici ve sonrasında yapılacak restorasyon ve rehabilitasyon çalışmaları da en az söndürme çalışmaları kadar önemli. Bu nedenle, 2023 sonuna kadar yıl boyunca başvuruya açık olacak destek programına ihtiyaç duyulacak her an proje başvurusu yapılabilecek ve gelecek başvurular hızla değerlendirilerek uygulamaya başlanabilecek” diye konuştu.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.