Para Dergisi’nin haberine göre, en son yayınlanan 2014 yılı verilerine göre, bugün Türkiye’de 20.2 milyon konut var. Bu konutların yüzde 85’i hala yalıtımsız. Yapılan hesaplamalara göre yalıtımsız yaklaşık 17 milyon konut yüzünden Türkiye her yıl 10 milyar dolar tutarında daha fazla enerji harcaması yapıyor. Evet, yanlış okumadınız her yıl yalıtımı olmayan binalar yüzünden enerji faturamız 10 milyar dolar yükseliyor. Enerjinin önemli bölümünü ithal ettiğimizi düşünürsek bunun ülke ekonomisine getirdiği ağır yük net olarak ortaya çıkıyor.
İşte, bu yüklü fatura kamu otoritesini harekete geçirmiş durumda. 1 Ocak 2011 yılında çıkartılan yönetmelikle tüm binalara “Enerji Kimlik Belgesi” çıkartma zorunluluğu getirildi. Mevcut binaların söz konusu belgeyi alması için tanınan son süre ise 2017 yılında sona eriyor.

Kredi veren bankalar
Bu ihtiyacı gören az sayıda banka ise enerji verimliliğini yükseltmek isteyen apartmanlara özel “Mantolama Kredisi” veriyor. 60 ile 120 ay arasında vade ile verilen kredilerde faiz oranı tüketici kredilerinden daha düşük. Hatta Şekerbank 12 ayda geri ödeyen apartmanlara sıfır faizi uyguluyor.
Şekerbank 2009 Mayıs ayından bu yana enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda ulusal ve uluslararası işbirlikleri sayesinde müşterilerine EKOkredi ürününü sunuyor.
EKOkredi Yalıtım, yüzde 0.93’den başlayan faiz oranları ve 60 aya varan vadelerle sunuyor. 12 aya kadar sıfır faizli, masrafsız bir kredi seçeneği olarak en çok tercih edilen ürünlerimizden birisi. 36 aya kadar olan vademiz bireysel tüm talepler için geçerli olurken, 36 aydan 60 aya kadar olan vade sadece apartman ve site yönetimlerinin kredi taleplerine uygulanıyor.
Finansbank, mantolama kredisi talep eden müşterilerine 120 aya varan vade imanı ile kredi veriyor.
DenizBank, 2011 yılından bu yana müşterilerinin bina ısı, yalıtım ve mantolama işlemlerini Yeşil Kredi kapsamında karşılıyor. Bu amaçla kullandırılacak bireysel finansman kredilerinde 120 aya, tüketici kredilerinde ise 60 aya varan vade seçenekleri sunuluyor.
BankPozitif bina mantolama ve ev tadilatı yaptırmak isteyen müşterilerine 50 bin TL’ye kadar anında kredi veriyor. Bankadan yapılan açıklamaya göre masrafsız, komisyonsuz, sigorta ücretsiz sunulan kredi internet üzerinden bir dakikada onaylanıyor. İhtiyaç kredisi kapsamındaki kredi yüzde 1,39’dan başlayan faiz oranlarıyla, 50 bin TL’ye kadar ve maksimum 36 ay vadeli verilebiliyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.