Resmi Gazete Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği Enerji Piyasası Değişiklikleri YEKDEM Güncellemesi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 6 Şubat depremleri sonrası olağanüstü hal ilan edilen şehirlerde orta ve ağır hasar gören lisanssız elektrik üretim tesisleriyle ilgili istisna getirdi.

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Yönetmeliği değişikliğiyle depremden etkilenen lisanssız tesisler Yenilenebilir Enerji Kaynak Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) bedelsiz katkıdan 31 Ağustos 2024 tarihine kadar muaf tutuldu.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararda EPDK’nın 17.08.2023 tarihli toplantısında 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle olağanüstü hal kararı alınan ve afet bölgesi ilan edilen şehirlerde yer alan ve Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Yönetmeliği kapsamında kurulu lisanssız üretim tesisleriyle ilişkilendirilen orta hasarlı ve ağır hasarlı yapılan ile yıkılmış ve yıkılacak yapılar için 09.05.2023 tarihinden başlamak üzere, yönetmeliğin 28. maddesinin 8 ve 9. fıkra hükümlerinin 31.08.2024 tarihine kadar uygulanmamasına karar verildi.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından Cumhurbaşkanı Kararı ile Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmişti.

Depremden zarar gören lisanssız tesislerElektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nin ilgili maddesi şöyle

Madde 28

“(8) Kabulü tamamlanarak işletmeye alınan üretim tesislerine ilişkin olarak; üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisi veya tesislerinden herhangi biri için tüketim için yapılan anlaşma veya sözleşmenin geçersiz hale gelmesi ve/veya söz konusu tüketim tesisleri için başvuruya esas bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücünün düşmesi halinde, ilgili (Değişik ibare:RG-11/8/2022-31920) döneme ilişkin üretilen enerjinin görevli tedarik şirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiş olduğu kabuledilerek bu enerji ile ilgili olarak piyasa işletmecisi ve görevli tedarik şirketi tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz ve bu kapsamda sisteme verilen enerji YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınır.

(9) Kabulü tamamlanarak işletmeye alınan üretim tesislerine ilişkin olarak; üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisi veya tesislerinde mücbir sebep halleri hariç elektrik tüketimi olmaması halinde, ilgili aya ilişkin üretilen enerjinin görevli tedarik şirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiş olduğu kabul edilerek bu enerji ile ilgili olarak piyasa işletmecisi ve görevli tedarik şirketi tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz ve bu kapsamda sisteme verilen enerji YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınır.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.