Gobi Çölü

Çin, ülkenin kuzeyinde yer alan ve 2 milyon metrekare yüz ölçümüyle devasa büyüklüğe sahip olmasına karşın ekonomik olarak atıl durumdaki Gobi çölünü yenilenebilir enerji merkezi yapma planı kapsamında güneş ve rüzgar enerjisinden oluşan 1000 MW kurulu gücündeki ilk hibrit santral projesini devreye aldı.

Santralin işletmecisi China Energy’den verilen bilgiye göre, elektrik şebekesine bağlanan ilk hibrit santral projesi 2 Mayıs gününden itibaren elektrik üretmeye başladı.

Ningxia Hui Özerk Bölgesi’ndeki 1000 MW kurulu gücüne sahip güneş ve rüzgar projesinin, ilk aşamasında, her yıl 1,8 milyar kWh elektrik üretmesi öngörülüyor. Bu enerji miktarı, şirketin açıklamasına göre, 1,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

Söz konusu proje, aynı zamanda ülkenin ilk ultra yüksek voltajlı elektrik iletimi kanalı ve Gobi Çölü’nde ve merkez Çin’in Hunan eyaletinde yer alan diğer çorak bölgelerde üretilen en önemli yeşil enerji iletim projesi.

800 MW’lik rüzgar santrali de Yunnan eyaletinde üretime başladı

Çin Hibrit SantralÖte yandan Yunnan eyaletinin Qujing kentinde de 800 MW kapasiteli bir rüzgâr enerjisi tesisi, 8 Mayıs Pazartesi günü şebekeye bağlandı. Söz konusu tesis, karada kurulmuş en büyük rüzgâr enejisi santrali özelliğini taşıyor.

Yunnan-Guizhou platosunda yerleştirilmiş 135 türbinden oluşan rüzgâr santrali, geliştiricisi ülkenin enerji devi State Power Investment Corporation Limited (SPIC) adlı kuruluşa göre “akıllı” bir santral olup her türlü sorunu kendiliğinden saptama kabiliyetine sahip.

Projenin her yıl 2,06 milyar kWh elektrik üretmesi bekleniyor. Bu miktar, 641 bin standart kömür tasarrufuna olanak vererek yılda 1,73 milyon ton karbon dioksitten ve bin 100 tondan fazla sülfür dioksitin çevreyi kirletmesini önlüyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.