Enerji Bakanı Bayraktar, SMR çerçeve kanun taslağının bütçe sonrası Meclis’e sunulmasını hedeflediklerini söyledi ve 2050 için 20 GW nükleer hedefini hatırlattı.
Hızlı bakış
- Bayraktar ne açıkladı?
- Akkuyu’da ilk elektrik hangi aşamada?
- SMR için düzenleyici zemin nasıl oluşuyor?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 3 Ekim 2026’da Şanlıurfa’daki TEKNOFEST Güneydoğu’da yaptığı açıklamada, küçük modüler reaktörler (SMR) için hazırlanan çerçeve kanunun taslağının tamamlandığını söyledi. Açıklama, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun (NDK) modüler reaktör tanımlarını mevzuata eklediği yönetmeliklerin yayımlanmasından bir gün sonra geldi.
Bayraktar ne açıkladı?
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Bayraktar, “Bir küçük modüler reaktör kanunu, çerçeve kanunu hazırlıyoruz şu anda, taslağı hazır” dedi. Bakan, taslağın bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra Meclis gündemine getirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Taslağın içeriğine ilişkin ayrıntı paylaşılmadı.

Bayraktar, Türkiye’nin 2050’de 20 bin megavatlık nükleer kurulu güce ulaşmayı hedeflediğini hatırlatarak küçük modüler reaktörlerin yerli teknoloji ve yerli insan kaynağıyla kurulması gerektiğini vurguladı. Bakan, “İstiyoruz ki Türkiye, küçük modüler reaktör devrimini kaçırmasın” ifadesini kullandı. TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması’na bu yıl 192 takımın katıldığını da aktardı.
Akkuyu’da ilk elektrik hangi aşamada?
Bayraktar, aynı konuşmasında “İnşallah birkaç ay içerisinde Akkuyu’da nükleer santralimizi devreye alacağız ve Türkiye ilk kez nükleerden elektrik üretmeye başlayacak” dedi.
Yeşil Haber’in WNISR 2026 raporunu ele aldığı haberde aktarıldığı gibi Akkuyu’nun dört ünitesi, başlangıçta öngörülen 2023–2026 takvimine göre gecikmeli ilerliyor. Şebekeye ilk elektrik verilmesi ile ticari işletmeye geçiş ise aynı aşamayı ifade etmiyor; ilk elektrik üretimi, santralin tam kapasiteyle ve ticari olarak devreye girdiği anlamına gelmiyor.

SMR için düzenleyici zemin nasıl oluşuyor?
NDK’nın 2 Ekim 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikleri, mevzuata modüler reaktör, modüler üretim ve reaktör modülü tanımlarını ekledi. Yeşil Haber’in NDK düzenlemesine ilişkin haberine göre, işlev ve tasarımları aynı olan birden fazla reaktör modülü içeren modüler reaktörler, yönetmeliğin uygulanmasında tek bir ünite olarak değerlendirilecek.

WNISR haberimizde aktarıldığı üzere Bayraktar daha önce Türkiye’de ilk SMR’nin 2030’ların ilk yarısında görülmesini beklediğini açıklamıştı. Hedef takvim, NDK’nın teknik düzenlemeleri ile hazırlanmakta olan çerçeve kanunun birlikte ilerlemesine bağlı görünüyor.
Yeşil Haber’in değerlendirmesine göre çerçeve kanunun Meclis’e sunulmasıyla birlikte netleşecek başlıklar, SMR hedefinin gerçekçiliğini belirleyecek: lisanslama sürecinin nasıl işleyeceği, saha seçimi ve kamuoyu katılımı, yatırım ve finansman modeli, kullanılmış yakıt ve atık yönetiminin nasıl düzenleneceği. Taslak metin kamuoyuyla paylaşılana kadar hedefler, uygulama takvimi değil siyasi niyet beyanı olarak okunmalı.
Siz ne düşünüyorsunuz?
Küçük modüler reaktörler sizce Türkiye’nin enerji dönüşümünde yenilenebilir enerjiye tamamlayıcı bir rol üstlenebilir mi, yoksa kaynakları yenilenebilir yatırımlardan mı uzaklaştırır?
İlgili haberler
- NDK’den nükleer tesislere yeni kurallar: Saha raporu özeti ve 3 kategorili değişiklik denetimi
- WNISR 2026: Güneş net üretimde nükleeri geçti, Akkuyu ve SMR hedefleri hangi aşamada?
- Borusan Ventures, Bluecore’un 50 milyon dolarlık yüzer nükleer yatırım turuna katıldı






