Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde gecikme riskleri Türkiye-Rusya enerji iş birliği Akkuyu NGS'nin 2025 planı ve çözüm arayışları

Rusya Federasyonu Devlet Duması heyeti, enerji sektöründeki iş birliği alanlarını görüşmek üzere Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Ziyaret kapsamında, Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny ve TBMM ile İlişkiler Parlamenter Grubu Koordinatörü Otari Arshba ile Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov, enerji sektöründeki öncelikli iş birliği alanlarını görüşmek üzere basın mensuplarıyla buluştu. Heyet, Türkiye ile Rusya arasında enerji alanındaki iş birliği konularını ele aldı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde gecikme riskleri Türkiye-Rusya enerji iş birliği Akkuyu NGS'nin 2025 planı ve çözüm arayışlarıZiyaretin bir aşamasında, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasının yerinde takibini sağlamak amacıyla ziyaret programlarının başladığını dile getiren Zavalny, Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin 2025’te devreye alınması için büyük gayretle çaba sarf edildiğini belirtti. Zavalny, Akkuyu NGS’nin dünyanın en güzel ve verimli nükleer tesislerinden biri olacağını ifade etti ve Türkiye ile Rusya arasındaki enerji alanındaki iş birliği konularını ele aldıklarını söyledi.

Heyet, Türkiye’de bir doğal gaz hub’ının oluşturulması, TürkAkım boru hattı üzerinden doğal gaz aktarımı ve hidroelektrik üretimde ekipmanların yenilenmesi ve modernizasyonu gibi konuları görüşmek üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile de görüştü.

Rusya’dan Akkuyu NGS: Sorunlar ve çözüm arayışları

Rusya Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny, Türkiye’de bulunan Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasıyla ilgili olarak, yaptırımlar nedeniyle tedarik sorunu ve diğer sorunlar olduğunu belirtti. Zavalny, çözüm üretilemezse 2025 olarak planlanan ilk ünitenin devreye alınması süresine uyulamayacağını söyledi.

Zavalny, tedarik sorunlarının çözümü için bir mekanizmanın oluşturulması gerektiğini ve aksi takdirde sürelere uymanın mümkün olamayacağını vurguladı. Türkiye’de bulunan Rusya Devlet Duması heyeti, TürkAkım boru hattı üzerinden 13 milyar metreküp doğal gaz aktarımının yapıldığını ve Türkiye’nin bu iş birliğinde rol üstleneceğini ve her iki ülkenin ihtiyaçlarını karşılayacağını belirtti.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde gecikme riskleri Türkiye-Rusya enerji iş birliği Akkuyu NGS'nin 2025 planı ve çözüm arayışları Akkuyu NGS’nin devreye alınması sürecinde yaşanan sorunlara değinen Zavalny, projenin tamamlanması için çaba gösterdiklerini ancak bazı tedarik sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti. Zavalny, Türkiye ile Rusya arasında enerji alanındaki iş birliği konularının ele alındığını ve bu iş birliğinin geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Zavalny ayrıca, Türkiye’nin nükleer teknolojiye dayalı bir endüstri geliştirmesi için Rusya’nın istekli olduğunu ve bu konuda Türkiye’ye destek olabileceklerini belirtti. Rusya’nın Türkiye’nin Sinop’ta nükleer santral kurulması projesine de ilgi duyduğunu ve bu konuda Türkiye’nin tercih edilebileceğini ifade etti.

Rusya Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny, BOTAŞ’ın Rus tedarikçilere doğalgaz borcunun olup olmadığı sorusuna ise “Bana borç konusunda bilgi ulaşmadı, bir sorun olduğunu kimse bana iletmedi. Belki iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olması nedeniyle konu etmek istememişlerdir” şeklinde yanıt verdi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.