Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanan ve bu yıl içerisinde 2 milyar liralık ‘temiz enerji projesi’ hayata geçirecek Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 12’nci hidroelektrik santrali Giresun Çalıkobası HES üretime başladı. 35 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Çalıkobası HES projesi, 9 bin hanenin bir yıllık elektrik enerjisi talebini karşılayacak.

Rüzgar, güneş ve hidroelektrik olmak üzere sadece yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmeye odaklanan ve bu alanda bu yıl için önüne 2 milyar lira, 2020’ye kadar ise 4 milyar liralık ‘temiz enerji projesi’ hedefi koyan Akfen Holding, on ikinci hidroelektrik santral (HES) projesini Giresun’da hayata geçirdi.

Akfen Yenilenebilir Enerji şirketi çatısı altında toplam 18 megavat kurulu güç kapasitesine sahip 4 üniteden oluşan Giresun Çalıkobası HES projesinin 9 megavat kurulu güce sahip ilk 2 ünitesi enerji üretmeye başladı.

35 milyon dolarlık yatırıma sahip santral şimdilik 9 bin hanenin bir yıllık elektrik tüketimini karşılayacak. Ekim ayında diğer iki ünitenin de faaliyete geçirilmesiyle bu rakam 18 bin haneye ulaşacak.

ÇİÇEKLİ HES 2018’DE DEVREYE GİRECEK

Çalıkobası HES’in üretime geçmesiyle kurulu gücü 213 megavat olan 12 hidroelektrik santraline ulaşan Akfen Yenilenebilir Enerji, bu santrallerde yıllık 875 gigavatlık elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip oldu. 16 MW gücünde güneş santrali de devrede olan şirketin toplam kurulu gücü 229 MW’a çıktı.

Konuyla ilgili bilgi veren Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan, grup olarak 2017’de rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerji alanında 2 milyar liralık yatırım yapacaklarını söyledi.

Tezkan, “35 milyon dolara mal olan Çalıkobası HES projemizin tamamı Ekim ayında faaliyete geçmiş olacak. Gelecek yıl da 15 milyon dolarlık yatırımla Artvin’deki Çiçekli HES projemizi hayata geçireceğiz. Böylelikle ülkemize çok ihtiyaç duyduğu yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ ENERJİSİNE 450 MİLYON LİRA

Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) yüzde 5’er ortaklığı bulunuyor. Şirketin gelecek dönem yatırımlarının 1 milyar 400 milyon liralık kısmını Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan devralınacak Menzelet, Kılavuzlu, Çalıkobası ve Çiçekli Hidroelektrik Santralleri oluşturuyor. Toplamda 178 megavat kapasitesi bulunan bu santrallerin, yılın ikinci yarısında devralınması bekleniyor.

Toplam yatırımın 450 milyon liralık kısmının güneş enerjisi santrali için, 200 milyon liralık kısmının da rüzgar enerjisi santrali kurulumu için kullanılması planlanıyor. Akfen, bu yatırımlarla Menzelet, Kılavuzlu, Çalıkobası ve Çiçekli Hidroelektrik santrallerinde 50, güneş enerjisi santralinde 100 kişilik istihdam sağlayacak.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.