24 Nisan 2017

Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA), yabancı yatırımcıların Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) için gelecek ihaleye ilgi göstermeye başladığını açıkladı. TYDTA Başkanı Arda Ermut, yaz aylarında yapılması planlanan rüzgar enerjisi ihalesi için yatırımcıların nihai tekliflerini 27 Temmuz 2017 tarihine kadar sunacağını belirtti. Ermut, YEKA kapsamında Karapınar’daki güneş projesinde olduğu gibi bu kez rüzgar enerjisi alanında 1000 MW’lik benzer bir ihale düzenleneceğini söyledi. Yabancı yatırımcıların bu dev projeye zaten ilgi göstermeye başlamış olduğunu ifade etti.

YEKA kapsamında, yüksek rüzgar enerjisi potansiyeline sahip yedi bölgeye 1.2 milyar dolarlık yatırımla 1.000 megavatlık rüzgar kapasitesi kurulması planlanıyor.

TÜRBİN FABRİKASI VE YERLİ İSTİHDAM
YEKA rüzgar ihalesini kazanan yatırımcı, anlaşmanın imzalanmasını takip eden 21 ay içerisinde Türkiye’de bir rüzgar türbini fabrikası kuracak. Yılda en az 150 rüzgar türbini üretecek ve her biri minimum 2.3 MW’lik kapasiteye sahip olacak.
Yatırımcı, proje için yurtiçinde yüzde 65’lik bir üretim gerçekleştirmekle yükümlü olacak. Fabrika inşaatında ve işletmede yüzde 90 oranında yerli istihdam sağlamak zorunda.
Bu oran araştırma-geliştirme (AR-GE) istihdamı için yüzde 80 olarak öngörülüyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.