Bakan Dönmez Konya Enerji Zirvesi ve Fuar'ında

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez video konferans ile katıldığı Konya Enerji Zirvesi ve Fuarı’nda açıklamalarda bulundu.

Dönmez, Türkiye enerji sektörünün yatırımlar ve yenilikçi uygulamalarla dünyada örnek bir konumda yer almayaKonya Enerji Zirvesi ve Fuarı

başladığını ifade etti. Dönmez, korona virüs ile diğer sektörlerde duraklama yaşanırken, Türkiye’nin enerji alanında yüksek bir performans göstermeye devam ettiğine vurgu yaptı. Bakan Dönmez, “Toplam kurulu gücümüzü 100 bin megavata taşıyarak yüzler kulübüne girmek için geri sayıma başladık. Kurulu gücümüzü 97 bin 377 megavata ulaşmış durumda” tespitinde bulundu.

“Hedefimiz yenilenebilir enerjide merkez olmak”

Hedefimiz yenilenebilir enerjide merkez olmakBakan Dönmez, Türkiye’nin yenilenebilir kurulu gücünde dünyada 12., Avrupa’da 5. sırada olduğunu belirtirken  “Yenilenebilir enerji kurulu gücümüzü Nisan 2021 sonu itibariyle yaklaşık 52 bin megavata çıkardık. Böylece 19 yılda 4 kattan daha fazla artış yakaladık. 2002’de kurulu gücümüzün yüzde 38’i yenilenebilir kaynaklıyken, bugün bu oranı %52 üstüne  taşıdık”‘ açıklamalarını yaptı.

Dönmez, rüzgâr ve güneş enerjisinde de Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeliyle önemli bir ilerleme gerçekleştiğini belirterek “Yaptığımız ilk YEKA yarışması, Konya Karapınar’a tahsis ettiğimiz 1000 megavatlık YEKA GES- 1 oldu.

Yenilenebilir enerjide kaynak, teknoloji ve piyasalar bazlı bir gelişim gösteriyoruz. Kaynak bazında yenilenebilir enerji elektrik üretiminde önemli bir yer teşkil ederken, yenilenebilir enerji teknolojileri üretiminde  ‘Made in Türkiye’ dönemini başlattık. Son dönemde YEK-G ve Yeşil Tarife gibi uygulamalarla da serbest piyasa koşullarında hem üretici hem de tüketici bazında yenilenebilir enerjinin teşviki için adımlar attık.”

“Kurulu gücümüze 4 bin MW yenilenebilir enerji ilave edeceğiz”

Dönmez 1000 megavatlık yeni güneş YEKA’sı ve 2000 megavatlık yeni rüzgâr YEKA’sı için hazırlıkların sürdüğünü vurgularken, 2021 yılı içinde toplam 4 YEKA yarışması ile 4000 megavatlık ilave yenilenebilir kurulu gücün Türkiye’nin yenilenebilir enerji portföyüne dahil edileceğini paylaştı. Pek  çok ülkeden Türkiye’nin YEKA modelinin kendi ülkelerinde uygulanmasıyla ilgili talepler olduğunu belirten Dönmez, “Bu geri bildirimlerden büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz.

Yaptığımız işin örnek alınması, işin doğru yapıldığının da en güzel göstergesi aslında. Yenilenebilir enerjide güçlü bir hedefimiz var. ‘Daha fazla yerli, daha fazla yenilenebilir’ diyerek çıktığımız bu yolda Türkiye’yi yenilenebilir enerjinin teknoloji ve üretim merkezi yapmaya kararlıyız” açıklamasında bulundu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.