Sürdürülebilirlik temalı krediler konusunda ilk akla gelen banka olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), mayıs ayında Türkiye’nin, hatta bölgenin ilk yeşil tahvil ihracıyla bu alandaki öncülüğünü de gösterdi. TSKB Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, yeşil tahvil piyasasının geometrik şekilde büyüdüğünü belirterek, bu yıl sonunda dünya çapında 100 milyar dolarla kapanacağına dikkat çekti.
Mayıs ayında gerçekleştirdikleri 300 milyon dolarlık Türkiye’nin ilk tahvil ihracının yaklaşık 4 milyar dolar tutarında talep gördüğünü vurgulayan İçel, “Buna aracılık eden bankalarımız bile şaşırdılar bu talebe açıkçası. 100 milyar doların geometrik olarak artacağı kanısındayım. Günümüzde ihraçların çoğu Amerika, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde. Türkiye’nin ismi o açıdan çok ilgi çekti. Bu ihraç ile Türkiye’deki sektör oyuncularını yeni bir borçlanma enstrümanıyla tanıştırdık. Şimdi yavaş yavaş ben diğer bankalardan da sorular duyuyorum. Biz Türkiye’de ilk kurumuz ama arkası gelecek” dedi.

STARBUCKS VE APPLE
Sürdürülebilir büyümenin finansmanında kullanılmak üzere uluslararası tahvil piyasalarına ihraç edilen kıymetlere ‘yeşil tahvil’ (green bond) adı veriliyor. Bu tahvillerle elde edilen fonlar yenilenebilir enerjinin yanı sıra enerji verimliliği, su yönetimi, atık yönetimi, yeşil bina ve temiz ulaşım gibi alanlardaki projelerin finansmanı için kullanılıyor. TSKB, sürdürülebilirlik alanında bir ilke imza atarak Türkiye’nin, hatta Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’yı kapsayan bölgenin de ilk yeşil tahvilini ihraç etti. Ve beklediğinden 13-14 kat fazla talep gördü. Yeşil tahvil ile ilgili bilgi veren TSKB Genel Müdür Yardımcısı İçel, şöyle konuştu: “Hem devlet seviyesinde, hem finans kurumlarının, bu tarz yeşil fonlardan yararlanma konusunda çok önemli başarılara imza atacaklarını düşünüyorum. Türkiye çünkü bu tarz değişimlere çok hızlı adapte oluyor. Şu anda biz bir öncülük yaptık. İki yıl üzerinde çalıştığımız bir projeydi ve böyle bir başarıya imza atmak güzel. Türk kurumlarının önünü açtığımızı düşünüyorum bu açıdan. Türkiye’de böyle bir kapasite var ve böyle bir iş yapılabiliyor. Bence o çok önemli. Biz ihracımızla ayrıca iki önemli ödül aldık. Euromoney ve GlobalCapital konferasında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde yılın yeşil tahvil ihracı ödülü TSKB’ye verildi. Aynı yarışmada yılın inovatif yeşil tahvil ihracı kategorisinde de Apple ve Starbucks ile birlikte finale kaldık. Lig açısından güzel bir şey. Bir Türk kurumun ismini oraya taşıdık o nedenle gurur duyuyoruz.”

ELEKTRİĞE YILLIK 5 MİLYAR DOLAR
TÜRKİYE’de elektrik üretimi için yıllık 4-5 milyar dolar yatırım yapılıyor ve 2008’den bu yana bu tutarın yaklaşık yarısı yenilenebilir kaynaklardan üretim için yapılan yatırımlardan oluşuyor. Geçmiş dönemde yenilenebilir enerjide yapılan yatırımların yaklaşık yüzde 65’i hidroelektrik, yüzde 25’i rüzgâr, yüzde 10’u ise diğerden kaynaklardan oluşuyordu. Önümüzdeki dönemde hidroelektriğin payının düşmesi, rüzgâr ve güneş enerjisi başta olmak üzere diğer kaynakların payının artması bekleniyor. İçel, “2016 yılının ilk dokuz aylık döneminde devreye alınan yenilenebilir enerji kurulu gücünün yüzde 26’sı hidroelektrik, yüzde 42’si rüzgâr, yüzde 24’ü güneş ve yüzde 8’i diğer yenilenebilir enerji santrallerinden oluşuyor” dedi. İçel, TSKB’de çevre, yenilenebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği gibi sürdürülebilirlik yatırımlarına verilen kredilerin, toplam kredi portföyündeki payının yüzde 50’yi aştığını belirtti.

COP21’İN ONAYLANACAĞINI UMUYORUM
DÜNYADA yenilenebilir enerji açısından yeterince fon var mı diye sorduğumuz İçel, “COP21 anlaşmaları yürürlüğe girdi. Türkiye’de de en kısa zamanda onaylanacağını umuyorum. Taahhütlere bakılırsa sadece enerji üretiminde değil, enerji verimliliği ve etkin kullanım alanında çok ciddi yatırımlar gerekecek. Çimento, ulaşım, tekstil, kâğıt… Her sektörde enerji ve kaynakların daha etkin ve tasarruflu kullanılacağı bir takım üretim tekniklerine geçmemiz gerekiyor. Bize de önemli görevler düşecek” dedi.

(Hürriyet / Merve Erdil)

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.