Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, geçen hafta yapılan Solarex 2018 İstanbul Fuarı’nda güneş enerjisi sektörü ve fuar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDER’in kuruluşu ve etkinlikleri hakkında bilgi veren Telemcioğlu, “Aslında GÜNDER 1992 yılında kurulmuş bir dernek. Türkiye’nin şu anda en büyük sivil toplum kuruluşu. 6 Kişi çalışıyoruz, farkındalık yaratıcı çalışmalar yapıyoruz. Avrupa Birliği projeleri üretiyoruz, eğitim programları yapıyoruz. Yani bilgi kirliliğini önleyici ve halkın güneş enerjisi bilincini arttırıcı çalışmalar yapıyoruz.

Tabi bunun yanında kamuya da mevzuat düzenlemesi konusunda yardımcı oluyoruz. Uluslararası işbirliklerimiz var. Bu işbirlikleri aracılığı ile yurt dışındaki teknoloji ve bilgi birikimini Türkiye’ye getirmeye çalışıyoruz.

“ARAZİDE BÜYÜK GES’LER OLMAYACAK”

Bunun İki boyutu var. Türkiye’de 31 tane üretici var. Bunların bu mallarını satabilmeliyiz. Teknolojik olarak hiç kimseden eksiğimiz yok. İkincisi Türkiye’nin güneş enerji potansiyeli çok yüksek. Yabancı yatırımcıların buraya yatırım yapmasını sağlamak için çabalarda bulunuyoruz” dedi.

Telemcioğlu ayrıca kamunun YEKA’lar hariç arazide büyük ölçekli kurumlara çok fazla yer vermeyeceğini belirterek, “Tabi bu bugünkü düşünce. Yarın bu düşünce değişebilir ama önümüzdeki 10 yılın temel solar sektörü gidişatı çatılar üzerine olacak. Tabi çatı derken sadece konutu düşünmemek lazım. Sanayi çatıları var, endüstriyel çatılar var.

Tarım işletmeleri var, sulama var dolayısıyla daha çok bireysel ve küçük kurulumlara dönük bir gelişme bekliyoruz. Bakanlığın da açıklaması bu yöndeydi zaten.  10 yılda 10 GW. Yani bir yılda 10 MW’nin tamamen yapılıp bitirilmesi değil, bunun sürdürülebilirliği önemli. Geçen Yıl 2000 MW’lik iş yapıldı. Bir sürü insan şikayetçi oldu. İşler yetişmedi, kötü yapıldı, mal bulunamadı, halbuki her yıl 1.000’er MW yapılsa istihdamı da zamana yaymış oluruz” dedi.

“PAZARI BÜYÜTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Telemcioğlu ilk başladığında Solarex’te sadece 1 Hall olduğunu hatırlatarak, daha sonra ikinci Hall’ün açıldığını şu anda ise 4 Hall’de fuar düzenlendiğine dikkat çekti. Telemcioğlu şunları kaydetti: “Zannediyorum katılımcıların yarısı yurt dışından. Türkiye’de bir pazar var, bu pazarda herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Solarex’te bizim ana düşüncemiz dergiler dağıtıyoruz, bilgilendirme kitapları dağıtıyoruz. Bilgi isteyen insanlara bilgi vermeye çalışıyoruz. Üyelerimizin faaliyetlerini anlatmaya çalışıyoruz. Fuar’da eğitimlerimiz var.

Örneğin çatı üstü güneş kurulumlarıyla ilgili eğitim verdik. Eğitimde “çatının mevzuatı nasıldır? Panel nasıl seçilir? Inverter nasıl seçilir? Kablonun nasıl olması lazım?” gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışıyoruz. Ayrıca GÜNDER olarak yürüttüğümüz projeler var. UNDP ile birlikte dünyada ilk defa geliştirilen “Orman Köylerine Güneş Enerjisi” projemiz var. Biz onun yürütme boyutunu anlatacağız. Dolayısı ile pazar büyütücü işler yapmaya çalışıyoruz.

Content Protection by DMCA.com

2 YORUMLAR

  1. Fuarda ÇATI GES lerle ilgili eğitim verdik diyorsunuz .Kaç kişiye . Masrafı ne oldu .
    Aynı eğitimi bir web sayfası ile verseydiniz maliyet yarı yarıya az olurdu ve ilgili 20.000 kişi bu eğitimi alırdı . Bizler mühendisiz . Herşeyin çözümü TEKNOLOJİDİR :
    Eğitimde de teknolojiyi kujllanıkrsak çok daha fazla kişiyhe, çok daha az maliyetle ve daha fazla kalite ile ulaşırız .
    1.- Çatı mevzuatı
    2.- Panel nasıl seçilir
    3.- İnverter nasıl seçilir
    4.- Kablolar nasıl olmalıdır
    Ben ilave edeyim arazi nasıl seçilir, her araziye GES kurulur mu ?
    Arazi maliyeti projeye nasıl dahil edilir .
    Çok güzel tam internet eğitim konuları .
    GÜNDER biraz daha gayret göstermek zorunda .

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.