Köyden kente göç olayları yaşanırken, yetkililer gıda üretiminin sürdürülebilirliği için tarım ve hayvancılıkla iştigal eden üreticilerin ciddi anlamda desteklenerek tarım ve hayvancılık alanının sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini belirtiyor.

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da, son zamanlarda yaşanan şehre göç konusu üreticileri tedirgin ediyor. Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, tarım ve hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliği kapsamında hükümetin destekler sağladığını belirterek, bu desteklerin daha ciddi desteklerle artırılması gerektiğini söyledi.

Organize sanayi bölgesindeki fabrikalara uygulanan 5084 sayılı yatırım ve teşvik kanunu kapsamında tarım ve hayvancılık sektörü temsilcilerine de bir yatırım ve teşvik kanunu olması gerektiğine dikkat çeken Başkan Aktürk, “5084 sayılı yatırım teşvik kanunuyla ilgili üretim yapan fabrikalardaki insanların sigortalarının yüzde 50’sini hükumetimiz ödüyor. Kırsal alanda yaşayan insanların sigortalarının da yüzde 50’sinin hükumetimiz tarafından ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İnsanları köyde tutmak gerektiğine inanıyoruz. Eğer insanları köyde tutabilirsek hem koyunculuk yapacak, hem büyükbaş hayvancılık ve hem de üretim yapacak” dedi.

“GIDA ÜRETİMİNİ SÜRDÜREMEZSEK CİDDİ SIKINTILAR ÇEKERİZ”

Başkan Aktürk, dünyada insanoğlunun var oluşundan bu yana ve bundan sonra insanların yaşadığı sürece vazgeçemeyeceği, alternatifi olmayan tek sektörün gıda sektörü olduğunu kaydederek, “Yani tarım, yani hayvancılık, yani toprak. Eğer gıda sektörünü sürdüremezsek, üretimi devam ettiremezsek çok ciddi anlamda sıkıntılar çekeriz. Bu noktada hükümetimiz, gıda üretimini teminat altına almak için faaliyete geçirilen ve dünyanın birçok ülkesinde olan gıda güvenliğini devreye soktu. Çünkü gıda üretiminin alternatifi yoktur. Bu insanları gıda üretiminde, yani tarım ve hayvancılıkta tutmak için çok daha ciddi desteklemeler verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hem küçükbaş, hem büyükbaş ve hem de çiftçilikte çok daha önemli desteklerin verilmesi bu işi sürdürülebilir noktaya getirir diye düşünüyoruz” dedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.