Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiye 30 ila 50 milyar dolar arasında yatırım yapmayı hedefliyor. 2030 vizyonunun parçası olarak da 2023 yılına kadar 9.5 GW yenilenebilir enerji üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Suudi Arabistan Yenilenebilir Enerji Proje Geliştirme Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, 2030 vizyonunun önemli parçası olan ülkenin kuzeyindeki Dumat Al Jandal’da kurulması planlanan 400 MW’lik rüzgar enerjisi projesi için ihale hazırlıkları yapılıyor.

Geçtiğimiz nisan ayında rüzgar enerjisi ihalesi için 24, güneş enerjisi ihalesi için ise 27 uluslararası firma yeterlilik almıştı. İhale için teklif verecek firmaların yeterlilik başvurusu 10 Ağustos’da sona erecek.

İHALE SÜRECİ 2018’DE BİTECEK

İhale sürecinin ise 2018 yılı başında tamamlanması öngörülüyor.

Dumat Al Jandal’da hayata geçirilecek 400 MW’lik rüzgar enerjisi ve Sakaka’da 300 MW’lik güneş enerjisi projeleri Suudi Arabistan’ın yenilenebilir enerji planının ilk kısmını oluşturuyor.

Bu arada Sakaka’da kurulacak güneş enerjisi tesisi için kazanan teklifin duyurusu Kasım ayında yapılacak.

Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Khalid Al-Falih, enerji ve ekonomide çeşitlilik için sistematik olarak kalkınma programını uygulayacaklarını söylüyor.

Suudi Arabistan hükümeti, yenilenebilir enerjiyi desteklemek için güneş enerjisi için 25 yıllık, rüzgar enerjisi için ise 20 yıllık bir alım garantisi de vereceğini açıkladı.

 

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.