2017, BM Uluslararası Kalkınma İçin Sürdürülebilir Turizm Yılı olarak adlandırılıyor. Birçok turistik tesis karbon ayak izlerini en aza indirgemek için çabaladığını iddia ederken, sürdürülebilirliği gerçek anlamda yepyeni seviyelere taşımaya çalışan ve işletme felsefesi olan dürüst ve duyarlı tatil yerleri de artmaya devam ediyor. CNN Seyahat’te yeralan dünyanın en çevreci 10 tatil mekanında Türkiye’den herhangi bir yerin olmaması dikkat çekti;

1.Soneva Fushi, Maldivler

Resim1Kunfunadhoo, Eva ve Sonu Shivdasani çifti bu adaya ilk tatil beldesini inşa edene kadar, Maldivler’in Hint Okyanusu kısmında ıssız bir adaydı. Eva ve Sonu bu girişimle çevreye duyarlı ultra lüks tatil trendine öncülük etti.

Şüphe duyan ve bu tesise şüpheyle bakanlar 2014 yılında otelin hiç karbon ayak izi olmamasının tespit edilmesi sayesinde rahatladı. Otel yönetimiz çöplerinin %90’ını geri dönüştürüyor ve oteldeki yiyeceklerin tamamını orada yetiştiriyorlar. Güneş enerjisini elektriğe çeviren, suyu arıtma tesisinden kullanan otel aynı zamanda eko dostu malzemelerle inşa edilmiş. Ayrıca her odadan gelen %2’lik sürdürülebilir tarımı destekleyen Soneva Vakfına gidiyor.

2.Bom Bom Resort, Sao Tome
Resim2Afrika’nın batı kıyısında yer alan minicik bir ada ülkesi Sao Tome dünyanın en bakir yerlerinden biri olmaya devam ediyor. Adada sadece 5.000 kişi yaşıyor, Bom Bom Resort ise plajda yer alan 19 bungalovdan oluşuyor.

UNECSO Biyosfer koruma parklarında dalış ve doğa yürüyüşleri yapabilir, kakao tarlalarını gezebilir, balıkçı köylerini ziyaret edebilirsiniz.

3.eXtreme Hotel, Kite Beach, Cabarete, Dominik Cumhuriyeti

Resim3

Sörf, yoga, at biniciliği ve doğa yürüyüşleri bu %100 güneş enerjisiyle çalışan tesisin hemen yakınında yapabileceğiniz aktivitelerden sadece bazıları. Odalarda klima yerine rüzgarı kullanan soğutma sistemleri bulunuyor.

Yağmur suyunu kullanma sistemleri sayesinde organik tarlaları sulamaya yarıyor ve orada bulunan 2000 ağaç karbon salınımını dengeliyor. Tesis ayrıca yerel halka eğitim, öğretim ve çalışma imkanı sunuyor. Otel çalışanlarının %70’i yerel halktan oluşuyor

4.Inkaterra, Tampopata Milli Parkı, Peru

4

Peru’nun gizli saklı cenneti Tampopata Ulusal Koruma Bölgesi, daha önceleri bir araştırma lokasyonu olan Inkaterra Rehberleri Saha İstasyonunun tesisinde yer alıyor ve artık gezginlere ve gönüllülerine kapılarını açmış durumda.

Kar amacı gütmeyen dernek Inkaterra Asociación (ITA) tarafından denetlenen yağmur ormanları, flora ve faunanın incelemesi de dahil olmak üzere birçok koruma projesine öncülük ediyor. Özel teraslara sahip dört büyük bina, beklediğinizden çok daha rahat bir konaklama sağlarken, ortak yaşam için büyük hanlar da bulunuyor.

Yaban hayatı inceleme gezileri arasında, orman tabanının üstünde bir asma köprü geçitleri gezisi, tekne gezileri ve ITA’nın yerel topluluklarla birlikte çalıştığı Gamitana Model Çiftliği ziyaretleri tatil paketinde yer alıyor.

5.Myanmar’ın En İyileri Turu, Intrepid Travel

Resim5

Intrepid Travel, gerçek anlamda sorumluluk sahibi seyahat konsepti altında, küçük gruplara büyük maceralar vaat sunuyor. ‘En İyi Myanmar Turu’, sürdürülebilir turizmin nispeten genç ve az gelişmiş bölgeyi korumak için kritik önem taşıdığını vurguluyor.

Action Aid’in yürüttüğü bir projede, yerel köylülerin yemek ve etkinlikleri gezginlere sunduğu ülkedeki ilk topluluk bazlı turizm projesinde tamamen oraya ait yerel ulaşım ve konaklama yerleri kullanılıyor. Bu de Myanmar gezisindeki her bir yolcu için toplam 577 kilogram karbon dengelemesi anlamına geliyor.

6.Bushmans Kloof Yaban Hayatı Koruma Parkı, Güney Afrika

Resim6

Bushmans Kloof Yaban Hayatı Koruma Parkı, Cape Town’a 170 km uzaklıkta, Cederberg Dağları’nda 18.000 hektarlık bir vahşi yaşam rezervi alanı. Yerel yaşamı koruma ve bu konuda çalışma, Afrika’daki bu tip parkların sık sık ele aldığı arasında ortak konular arasındadır, ancak pek azı Bushmans Kloof’taki kadar iyi bir derecede başarabilirler.

Atık su işleme, sürdürülebilir organik tarım ve enerji tasarrufu gibi girişimleri var, ancak asıl isim yapmış oldukları konu nesli tükenmekte olan türlerin korunması ve yeniden entegrasyonundan geliyor. Arazi özellikle yok olma eşiğinden kurtarılan Cape Dağı zebrasına ev sahipliği yaparken, 10.000 yıllık bir geçmişe sahip 130’dan fazla kaya-sanatı sitesini de içermektedir.

7.Caretta Caretta Koruma Alanı, Girne, Kuzey Kıbrıs

Resim7

Kıbrıs adasının kuzey kıyısında büyük ve el değmemiş bir sahil olan; Alagadi Plajı, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan yeşil deniz kaplumbağalarını gözlemlemek için çok özel bir fırsat sunuyor.

İngiltere’nin nin Exeter Üniversitesi liderliğindeki Deniz Kaplumbağası Araştırma Grubu tarafından yapılan koruma çalışmalarına göre, Akdeniz’in tamamında dişi nüfusu olarak toplam 400 yeşil ve 2.000 caretta caretta kaldığı tahmin edilmektedir.
Gönüllüler, özellikle lisans-doktora düzeyinde öğrenciler arasından kabul edilir, ancak öğrenci olmayanlar da buraya girebilir. Bu üç aya kadar uzayabilen bir çalışmadır ve tüm gönüllülerin yiyecek ve konaklama bağışı katkısı yapmaları beklenir. Yaşam alanı kaybı ve iklim değişikliği gibi sorunlar göz önüne alındığında, yeni doğan kaplumbağaların denize yetişme ve büyüme oranı 1.000’de 1 kadar düşük.

8.Osa Yarımadası, Kosta Rika

Resim8Kosta Rika’nın Osa Yarımadasının, gezegenin “biyolojik açıdan en yoğun” yer olduğu konusunda olağanüstü bir iddiası var. Bu, 1.600 km² büyüklüğünde bir alanda dünyadaki biyoçeşitliliğin %2,5’unun bulunmasından kaynaklanıyor.

Bölgede sekiz günlük bir keşif tatili sunan Lokal Travel firması, üç farklı ormanda yaşayan yerel toplulukları ziyaret etti ve onlarla birlikte para kazanabilmeleri için sürdürülebilir kooperatifler kurdu.

Yarımada üzerinde gözden ırak plajlarda gün batımını at sırtında gezinerek geçirebilir, 5 dönümlük korunmuş bir ormanla çevrili özel bir kanyonda kano yapmanın tadını çıkarabilirsiniz.

9.Oleiros’ta Yoga Tatili, Portekiz

Resim9

Orta Portekiz’deki Oleiros’ta turistlerin bıraktığı ayak izinden çok uzakta olan Yoga Holidays, Portekiz’da doğal ve basit yaşama uygun eğitim ve meditasyonun yapıldığı bir eko-yoga tesisi.

Konaklama, güneş okuma lambaları ve sıcak suyu olan, ekolojik kompostlama çeşitlerinin tuvaletlerde uygulandığı ve gerektiği kadar “kapalı” Moğol tarzı çadırlarda yapılır. Mobilya yerel çam, zeytin ve kestane ağacından yapılırken, sebze bahçeleri ve zeytin bahçeleri yiyeceklerin çoğunu sağlamaktadır. Yüzme için de yakındaki Zezere Nehri’nin berrak sularına dalabilirsiniz.

10.The Emerald, Cornwall, İngiltere

Resim10

İngiltere’nin güneybatısında yer alan Cornwall kentindeki ‘The Emerald ‘Zümrüt eko tesisi, Birleşik Krallık’ın tek sıfır karbon üreten turistik konaklama yerini sağlamaktadır. Bu da tesisin kendi elektriğini, kendi suyunu ürettiği, geri dönüştürülmüş malzemeler kullandığı ve atıkları geri dönüştürdüğü anlamına gelir. Yüzlerce yerli ağaç dikilmiş tesis aynı zamanda enerji tüketimini de %90 oranında azaltmıştır.

Kapalı sıcak yüzme havuzu, spor salonu ve oyun alanının yanısıra, dört adet yüksek donanımlı sedir evi sunduğu olanaklar ve özel jakuzili küvetlerle dikkat çekiyor. Beş dönüme yayılmış sık ormanlık yollar ise keşif yapmak isteyenleri bekliyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.