Siemens Gamesa Rüzgar Türbini

İspanyol merkezli karasal ve deniz üstü rüzgar türbini üretimi yapan Siemens Gamesa’nın tedarik ettiği karasal rüzgar türbinlerinde ortaya çıkan teknik sorunun maliyetinin 2,2 milyar euro’yu bulacağı bildirildi.

Şirketin 7 Ağustos’da açıklanan üçüncü çeyrek verilerine göre, teknik sorunun maliyeti Siemens Gamesa’nın bağlı olduğu Siemens Energy’nin yıllık kaybını yaklaşık 4,5 milyar euro’ya çıkaracak.

Şirket yönetimi bazı 4.X ve 5.X rüzgar türbinlerinin düzenli uzaktan izleme sırasında anormal titreşimler gösterdiğini ve sorunların düzeltilmesinin yıllar sürebileceğini belirtti.

Şirket, bu yıl nisan ayı itibarıyla dünya genelinde toplam 132 gigavat (GW) rüzgar türbin satışı yaptı. Bunun 108 GW’si karasal rüzgar ve 22 GW’si deniz üstü (offshore) rüzgar türbininden oluştu.

Yıllık cirosu 9,8 milyar euro’yu bulan Siemens Gamesa’nın aldığı siparişlerin değeri 34,6 milyar euro’yu buluyor.

Türbin filosunun yüzde 30’unu ilgilendiriyor

Siemens Gamesa rüzgar türbiniSiemens Gamesa’nın kara üstü rüzgar türbinlerindeki hatalı bileşenlerin varlığı ilk kez geçtiğimiz ocak ayında ortaya çıktı. Operasyonel sorunların devam etmesi üzerine şirketin ana hissedarı Siemens Energy işin tam kontrolünü ele aldı.

Cuma günü Siemens Gamesa tarafından yapılan açıklamada, karasal rüzgar türbinlerinde rotor bıçaklarının ve yatakların kısmen sorunlu olduğu belirtilerek tasarım sorunlarına da işaret edildi.

Şirket, teknik sorunların türbin filosunun %15 ila %30’unu etkileyebileceğini belirtti.

Şirket açıklamasında “Daha önce farkında olmadığımız şekilde” ifadesini kullanırken, sorunu kendi tedarikçileriyle ilişkilendirdiğini de belirtti.

Tedarik anlaşmalarını etkileyebilir

Siemens Gamesa, geçtiğimiz dönemde birçok enerji şirketiyle karasal ve offshore rüzgar türbin tedarik anlaşması yaptı.

Örneğin mart ayında, İngiltere’deki Scottish Power Renewables’e Kuzey Denizi’ndeki East Anglia 3 rüzgar enerjisi projesine toplam kapasitesi 1,4 GW olan 95 adet offshore türbin tedariği için anlaşma yapıldığını duyurdu.

Mayıs ayında, İspanya’nın Repsol şirketiyle 40 adet kara üstü rüzgar türbini tedariki için sözleşme imzaladı.

Ayrıca, Polonya’nın PGE Group ve Danimarka’nın Orsted şirketleriyle Baltık Denizi’ndeki Baltica 2 deniz üstü rüzgar enerjisi projesine 107 adet rüzgar türbini tedariki için anlaşmalar yaptı.

Rüzgar türbini üreticileri zor durumda

Siemens Gamesa, küresel ölçekte baskı altındaki tek rüzgar türbini üreticisi değil. Son yıllarda finansal sıkıntılar ve makro ekonomik baskılar en büyük üreticilerden bazılarını etkileyerek tedarik kanallarının azalmasına neden oldu. Geçen yıl GE, strateji revizyonunun bir parçası olarak ABD merkezli çalışanların %20’sini de içeren karasal rüzgar biriminden yüzlerce işçiyi işten çıkardı. Reuters’ın bir raporuna göre, yükselen maliyetler, tedarik zinciri kısıtlamaları ve ABD pazarındaki politika belirsizliği son iki yılda rüzgar üreticilerini etkiledi.

Siemens Gamesa Türkiye rüzgar türbini pazarında yüzde 12,36 paya sahip

Öte yandan Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerine göre, Siemens Gamesa marka karasal rüzgar türbinleri, Türkiye’nin rüzgar enerjisi türbin pazarında yüzde 12,36 paya sahip. Yıllık kurulum ise 1,372 MW seviyesinde.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.