GÜYAD Başkanı Cem Özkök

Enerji Yatırımcıları Derneği GÜYAD Başkanı Cem Özkök, yenilenebilir enerji sektörünün hem arz güvenliği ve cari açığın azaltılması hem de iklim hedeflerinin gerçekleştirilmesi alanlarında kritik bir öneme ulaştığını belirterek, daha fazla yenilenebilir enerji kullanımına imkan veren kararların Türkiye için yarattığı somut bir faydayı vurguladı.

EPDK tarafından alınan ve rüzgar santrallerinde mekanik gücün sisteme verilmesine izin veren kararın ardından 700 MW’lık rüzgar gücünün sisteme katıldığını, bunun da 35 milyon m3’lük doğal gaz ithalatının önüne geçerek Türkiye’nin eneri faturasını azalttığını kaydeden Özkök, bu yolla enerji arz güvenliğinin desteklenmesinin yanı sıra karbon ayak izinin düşürüldüğüne de dikkat çekti.

“Benzer kararları olumlu buluyoruz”

Üyelerinin tamamı tüzel kişilik statüsüne haiz olan ve Türkiye yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin yüzde 90’ından fazlasını temsil eden bir dernek olarak sektörün önünü açacak her türlü kararı desteklediklerini belirten Cem Özkök, konuyla ilgili şunları da sözlerine ekledi: “Rüzgar santrallerinde mekanik kapasitelerin sisteme katılmasına izin veren kararı sektör olarak ve ülkemiz adına çok olumlu karşıladık çünkü somut faydaları hemen görülmeye başlandı. Her ne kadar tüm dünyayı etkileyen dalgalanmalarla karşı karşıya olsak da hepimiz biliyoruz ki, sektör temsilcilerine kulak vermek ve herkes için daha fazla öngörülebilir bir atmosfer oluşturmak tüm sektörleri olduğu kadar yenilenebilir enerji sektörünü de rahatlatacak bir faktör.

Bu beklentimizi tekrarlamakla birlikte biz de GÜYAD olarak yenilenebilir enerjinin hak ettiği şekilde ülkemiz enerji portföyünde daha çok yer alması amacıyla 2023’te de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ayrıca sektörümüzün şimdi olduğundan çok daha güçlü olmasını sağlayacak depolama ve hidrojen gibi başlıkları 2023’te daha sık tartışacağız. 2023’ün yenilenebilir enerji için bir dönüm noktası olacağına inanıyoruz.”

“Dağıtım ve İletim Tarifeleri Yeniden Değerlendirilsin’ çağrısı

Öte yandan GÜYAD Başkanı Cem Özkök, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere ‘İletim Sistem Kullanım ve Sistem İşletim Bedelleri’ne yapılan ve yüzde 254 ile yüzde 435 arasında değişen zam oranlarının 2022 enflasyon gerçekleşme oranları çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Özkök, ‘enflasyona doğrudan etkisi olan enerji fiyatlarının yenilenebilir enerji kapasitesinin arttırılması yoluyla azaltılmasının planlandığı’ bir dönemde yeniden değerleme oranları bile yüzde 122 civarında iken iletim sistemi sistem kullanım ve işletim tarifelerine yapılan yüksek zam oranlarının yenilenebilir enerji yatırımlarını zora sokabileceğini kaydetti.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.