Kaliforniya'da otobanlarda güneş panelleri Sürdürülebilir enerji politikaları

Kaliforniya’nın enerji sektörü, sürdürülebilir enerji kaynaklarını teşvik eden yeni yasalarla dünyada öncülerden. Bu yasaların temel amacı, yol boyunca güneş panelleri kurmak, rüzgar enerjisi projelerini desteklemek ve atıl durumdaki petrol kuyularıyla ilgili sorunları çözmek.

Yollar boyunca güneş panelleri

Kaliforniya’da yürürlüğe giren Senato Tasarısı 49, Kaliforniya otoyollarının 15000 miline (yaklaşık 24000 km) güneş panelleri kurma planını geliştirmek için Caltrans yetkililerine yaklaşık iki yıl süre veriyor. Bu paneller, gelir kaynağı olarak enerji şirketlerine veya özel geliştiricilere kiralanabilir.

Son araştırmalar, San Diego, Los Angeles ve Ventura bölgelerindeki ana yolların, otobanların ve ekspres yolların toplamda yaklaşık 1000 megavatlık güneş enerjisi kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor.

Rüzgar enerjisi ve su depolama projeleri

Kaliforniya, gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılamak için rüzgar enerjisi projelerine büyük yatırımlar yapıyor. Yeni yasa, Morro Bay ve Humboldt County’de yüksek rüzgar türbinlerinin inşası için yol açıyor. Plan, 20 yıldan biraz daha fazla bir süre içinde 25000 megavat enerji üretmeyi hedefliyor.

Ayrıca, San Vicente Rezervuarı yakınında bir pompa depolama hidroelektrik projesi de gündemde. Eğer hayata geçirilirse, bu proje, mevcut rezervuardan suyu bir üst rezervuara pompalayarak emisyon içermeyen elektrik üretecek.

Terki edilmiş petrol kuyuları ve diğer gelişmeler

Kaliforniya’nın enerji politikasının bir diğer önemli ayağı da terk edilmiş petrol kuyuları. Yaklaşık 5540 “terk edilmiş” petrol kuyusu, temizlik maliyetleri nedeniyle devlete yaklaşık 500 milyon dolarlık bir yük getiriyor. Yeni yasa, petrol şirketlerinin sahip olduğu kuyuları devre dışı bırakma veya sahipliklerini transfer etme süreçlerini sıkılaştırıyor.

Kaliforniya’nın sürdürülebilir enerji politikaları, dünyaya örnek olabilecek nitelikte. Türkiye’nin de benzer stratejileri benimseyerek enerji ihtiyaçlarını sürdürülebilir ve ekolojik bir şekilde karşılaması mümkün. Özellikle otobanlara güneş paneli kurma projesi gelişen Türkiye ulaşım sisteminde büyük yararlar sağlayabilir.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.