Metrobüs duraklarında rüzgar enerjisinden elektrik üretimi için girişimler artıyor. İETT, Beylikdüzü Metrobüs Park Sahası`nda 6 kW`lık rüzgar türbini kurdu, elektrik üretimine başladı. Santral, şebeke elektriğinden bağımsız şekilde çalışacak. Kurulumu yapılan 6 kW’lık türbinin yılda yaklaşık 17.000 kWh elektrik üretmesi bekleniyor.

Üretilecek elektrik, akülerde depolandıktan sonra sisteme aktarılacak. Elektrik, Beylikdüzü Metrobüs İşletme binasının ihtiyacında kullanılacak.

RÜZGAR VERİLERİ İYİ OLUNCA

İETT’nin rüzgar türbinini buraya kurma nedeni, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ne ait en yakın meteoroloji istasyonunun rüzgar verileri oldu. Verilere göre, Beylikdüzü Metrobüs Park Sahası’nda rüzgar enerjisinden elektrik üretim kapasitesi yüksek çıktı. İETT, rüzgar değerleri iyi olan tüm garaj ve peronlarında da rüzgar türbinleri kuracak.

İETT’nin Beylikdüzü`ndeki rüzgar türbini, yılda yaklaşık 8 tonluk karbondioksit salımını engelleyecek, bir başka deyişle atmosfere yaklaşık 350 ağaçlık katkı sağlayacak.

GENÇ MÜHENDİSİN KEŞFETTİĞİ YERLİ SİSTEM

Öte yandan metrobüs hattında rüzgar enerjisi üretimiyle ilgili diğer ilginç bir proje genç mühendis Kerem Deveci tarafından geliştirildi. Deveci’nin metrobüs kullanırken keşfettiği ENLİL adlı proje Topkapı İstasyonu yakınına konulan rüzgar türbinlerinden oluşuyor. Türbin metrobüslerin geçiş sırasında oluşturduğu rüzgarı yakalayarak enerjiye çeviriyor.

İki şeritli yolun ortasına konulan türbinler iki yönden de rüzgar alabiliyor. 1 kilometrelik hat için 300 türbin döşenmesi planlanıyor ve yapılan hesaplara göre sadece metrobüs hattında 20 bin haneye yetecek potansiyel var.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.