Lisanssız güneş enerjisi kurulu gücü

EPDK’dan yapılan açıklamada, geçen yıl ağustosta Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeyle güneş enerjisinde yatırım seferberliği başlatıldığı bildirildi.

Lisanssız elektrik üretimine yönelik adımlarla tüketicilerin güneş enerjisinden elektrik üreterek öz tüketimini karşılamasının kolaylaştırıldığına işaret edilen açıklamada, böylece abonelerin tükettikleri elektriğe karşılık gelecek ek kapasiteyi de sisteme satarak gelir elde edebildikleri vurgulandı.

Ayrıca, düzenleme kapsamında yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerde, organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin ülkenin her yerinde tesis kurabilme imkanına kavuştuğu ifade edildi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: “10 milyar dolarlık bir yatırım sahaya yansıdı”

Açıklamada görüşlerine yer verilen EPDK Başkanı Yılmaz, düzenlemeyle herkesin kolayca enerji yatırımcısı olmasının önünü açtıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

Lisanssız güneş enerjisi kurulu gücü“Türkiye’yi tek bir bölge görerek ‘istediğin yerde üret istediğin yerde tüket’ diyen bir düzenlemeyle güneş seferberliği başlattık ve hamdolsun 1 yıl içinde beklentimizin üstünde bir yatırım iştahı ve gayretiyle karşılaştık. 10 milyar dolara yaklaşan bir yatırım bu süreçte sahaya yansıdı. 12 ay içinde kurulu gücü 12 bin MW’yi aşan 14 binin üzerinde üretim tesisi için lisanssız kapasite tahsisi gerçekleştirildi.

İşletmeye giren 2 bin MW’nin üzerinde kurulu güçle lisanssız elektrik üretim tesislerinin toplam kurulu gücü 13 bin 500 MW seviyelerine ulaştı. Bu süreçte 240 bin MWh enerji için lisanssız üreticilere bir ödeme yapılmazken bu enerji son elektrik tüketicisinin hizmetine bedelsiz olarak sunuldu. Bu rakamlar katlanarak artacak ve güneş seferberliğiyle bütün Türkiye kazanmaya devam edecek.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.