Kontrolmatik HEI enerji depolama projes Türkiye'nin ilk GWh enerji depolama Çorlu rüzgar enerji santrali yatırımı

Kontrolmatik (IST: KONTR) grubuna bağlı Progresiva ve Çinli enerji devi HEI arasında imzalanan anlaşma, Türkiye’nin enerji sektöründe çığır açacak bir projenin başlangıcını müjdeliyor. Türkiye’nin ilk GWh kapasiteli enerji depolama tesisi, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde inşa edilecek.

2025 yılında devreye alınması planlanan bu dev depolama tesisi, Türkiye’nin enerji sektöründe bir dönüm noktası olacak. Proje, 300 milyon dolarlık bir yatırımı içeriyor ve Çin’den sağlanan finansmanla destekleniyor. Ayrıca, Türkiye’nin enerji üretimindeki çeşitliliği artırmak için 250 MW kapasiteli bir rüzgar enerjisi santralini de barındıracak.

Kontrolmatik HEI enerji depolama projes Türkiye'nin ilk GWh enerji depolama Çorlu rüzgar enerji santrali yatırımıKontrolmatik ve Harbin Electric (HEI) arasında finansman ve yapım süreçlerini kapsayan anlaşma Ankara’daki bir törenle resmileştirildi. Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çin’in Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katılım gösterdi.

Projede yer alacak 50 adet 5 MW’lık rüzgar türbini, %40 kapasite faktörüne sahip olacak. Bu, projenin toplam enerji üretim kapasitesini artıracak önemli bir unsur. Projenin toplam depolama kapasitesi 1 GWh (250 MW x 4 saat) olacak. Projenin şebekeye bağlantı noktası Türkgücü TM (380 kV, 35 km). Santral kapasite faktörü ~%40 (875.000 MWh/yıl). Proje hayata geçtiğinde 1 GWh gücünde 4 saat elektrik sağlama olanağına sahip olacak.

HEI, Kontrolmatik ve onun iştiraki Pomega ile alt yüklenici olarak işbirliği yapacak. Ankara’da elektrik depolama alanında pil ve batarya üretimi için büyük bir yatırım gerçekleştiren Pomega, enerji depolama tesisleri için gerekli olan bataryaları ve çeşitli ekipmanları Türkiye ve Çin’den temin edecek. Bu stratejik ortaklık, yerel kaynaklar ve uluslararası uzmanlığı birleştirerek enerji depolama altyapısını geliştirme taahhüdünü vurguluyor.

Proje, Çin’den sağlanan finansman ve Kontrolmatik’in yerli depolama sistemleri sağlama kapasitesiyle destekleniyor. Bu yatırımla birlikte, bir rüzgar enerji santralinin de kurulacağı ikinci bir depolamalı üretim tesisi için lisans alınacak. Şirketin yatırımının ilk aşaması, enerji depolama üzerine odaklanacak ve Çin’in devlet şirketi Harbin Electric International Company (HEI) tarafından finanse edilerek ana yüklenici olarak inşa edilecek.

Türkiye’nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projesi

Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, projenin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu ve enerji üretimi, enerji ihracatı potansiyeli ile karbon emisyonu azaltma hedeflerine önemli katkılar sağlayacağını belirtiyor. HEI adına konuşan Mr. Pang Sheng ise, HEI’nin uluslararası ve yerel projelerdeki geniş tecrübesiyle Türkiye’nin enerji sistemine ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacaklarını vurguluyor.

Kontrolmatik HEI enerji depolama projes Türkiye'nin ilk GWh enerji depolama Çorlu rüzgar enerji santrali yatırımıHarbin Electric International Company (HEI) hakkında

1994 yılında kurulan ve merkezi Çin’in Harbin şehrinde bulunan HEI, dünya çapında enerji üretim ekipmanları araştırma, geliştirme, üretim ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren önde gelen şirketlerden biridir. HEI, Çin’deki en büyük üç enerji ekipmanı üreticisinden biri olup, bu işbirliği ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektörüne önemli bir teknolojik ve mühendislik katkısı sağlaması bekleniyor.

Teknoloji ve inovasyon

Projenin teknolojik altyapısı, enerji depolama ve rüzgar enerjisi üretimi konusunda son teknolojiyi temsil ediyor. Bu sayede, Türkiye’nin enerji sektöründe daha verimli ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemesi hedefleniyor.

Ekonomik ve çevresel etkiler

Proje sadece enerji sektörüne değil, aynı zamanda ekonomik ve çevresel açıdan da önemli faydalar sağlayacak. Yenilenebilir enerjinin depolanması ve kullanılabilirliği, Türkiye’nin enerji verimliliğini artırırken aynı zamanda karbon emisyonlarının azaltılmasına da katkı sağlayacak. Proje Türkiye’nin enerji güvenliğine katkıda bulunacak ve bu yolda atılan adımlara yeni bir öncü olacak.

Geleceğe yatırım

Bu proje, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini artırma hedeflerine önemli bir katkı sağlayacak. Ayrıca, Kontrolmatik ve HEI gibi lider şirketlerin öncülüğünde gerçekleştirilen bu proje, Türkiye’nin enerji sektöründeki potansiyelini ortaya koymak açısından da büyük öneme sahip.

Yapılan KAP açıklaması

Kontrolmatik grup şirketlerinden olan Progresiva Enerji Yatırımları Ticaret A.Ş., Türkiye’nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projesini Tekirdağ’da hayata geçirecek. Ülkemizin ilk GWh kapasitesine sahip enerji depolama tesisi olacak olan bu tesis ile birlikte yıllık 875 milyon kWh saat üretim kapasiteli bir Rüzgar Enerji Santrali de devreye alınacak.
Progresiva, enerji depolama tesisinin inşası için Çinli Harbin Electric International Company (HEI) ile bugün kapsamlı bir EPC anlaşması imzalayacak.
Projede Progresiva ‘Yatırımcı’, HEI ‘EPC Ana Yüklenicisi’, Pomega ‘Depolama Sistemleri Alt Yüklenicisi’ ve Kontrolmatik ‘Elektrik ve İnşaat Alt Yüklenicisi’ olarak görev alacak.
Bu proje için 300 milyon dolarlık finansman Çin’den HEI aracılığı ile sağlanırken, Kontrolmatik grup şirketi Pomega yerli depolama sistemlerini sağlayacaktır. Ayrıca Kontrolmatik elektrik ve inşaat işleri kapsamında altyüklenici olarak görev alacak. 2027 yılında geçici kabul aşamasına gelmesi beklenen projenin, 1 GWh’lik depolama tesisinin 2025 yılında devreye alınması planlanmaktadır.  250 MW’lık bir Rüzgar Enerji Santrali’nin de bünyesinde bulunacağı projenin özellikleri şöyle:
•  50 adet 5 MW’lık rüzgar türbini
•  Depolama kapasitesi 1 GWh (250 MW x 4 saat)
•  Şebekeye bağlantı noktası Türkgücü TM (380 kV, 35 km)
•  Santral kapasite faktörü ~%40 (875.000 MWh/yıl)

Söz konusu yatırımla böylesi büyük çaplı bir projenin hayata geçirilmesi ve bu sayede Türkiye’nin enerji üretimi ve enerji ihracatı konularındaki büyük potansiyeline katkı sağlayarak aynı zamanda ulusal karbon emisyonu azaltma hedeflerine daha hızlı ulaşma konusunda da önemli bir adım atılması öngörülmektedir. Pomega bu projenin 1 GWh depolama kısmının tedarikçisi olarak da yenilenebilir ve temiz enerji gelişimine katkı sağlayacaktır.
Projenin konumu itibarıyla, hem  enerjinin en yoğun olarak tüketildiği sanayi bölgelerine yakınlığı hem GWh ölçeğindeki ilk depolama tesisi olması, hem de yüzde 40’lık yüksek kapasite faktörüne sahip Rüzgar Enerji Santrali’nden sağlanacak enerji üretimiyle kullanıcılara ulusal şebekeye emre amadeliğiyle yüksek yeşil enerji sağlaması ve böylelikle enerji arz güvenliğini güçlendirmesi beklenmektedir.  

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.