Türkiye'nin jeotermal potansiyeli

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap enerji üretimi, konut ısıtması, seracılık ve turizmde 5 bin MW jeotermal kullanımı olan Türkiye’nin, keşfedilmiş kaynak potansiyelinin 62 bin MW olduğuna dikkat çekti.

Ali Kındap, “Anadolu coğrafyasının tükenmeyecek petrolü jeotermaldir. Ülkemizin bazı illerinde ve bölgelerinde yeni petrol yataklarının bulunmasına elbette seviniyoruz. Aynı sevinci, hatta daha fazlasını kullanıma sunulan sürdürülebilir ve temiz jeotermal kaynaklar için de yaşamamız gerekiyor.” dedi.

“Jeotermal kaynak bulduğumuzda sevinelim”

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap
Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap

Türkiye’de petrol arama ve sondaj çalışmalarında son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelerin altında, Türk sondaj şirketlerinin jeotermal kaynak aramalarında elde ettiği deneyimin büyük etkisi bulunduğuna işaret eden Kındap, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Petrol ve jeotermal kaynak arama; teknik ve mühendislik açıdan birbirine çok yakın. Ancak ülkemizin bir ilinde petrol bulunduğunda toplumun pek çok kesiminden ve basın yayın kuruluşlarından sevinç nidaları işitirken, aynı sevincin pek çok farklı alanda değer yaratabilen jeotermal bulunduğunda yaşanmadığını görüyoruz. Halbuki; jeotermal kaynakların bulunduğu bölgede sağladığı istihdam olanakları; elektrik üretiminden seracılığa, konut ısıtmadan balıkçılığa kadar geniş bir alanda kullanım imkanı ve ekonomimize sağladığı katkı düşünüldüğünde; bu kaynaklardan daha fazla yararlanılması çevresel ve ekonomik hedeflerimiz açısından önem arz ediyor. Ülkemizin yer altı zenginlikleri açısından eşsiz bir konuma sahip olduğunu ifade eden Kındap “Jeotermal yapısı gereği ülkelerin ekonomik kalkınmasına pek çok alanda hizmet eden bir mücevher değerindedir.” diye konuştu.

Türkiye’de yerleşik sondaj şirketlerinin, 2010-2020 yılları arasında jeotermal enerji yatırımlarındaki ivmeden kazandıkları tecrübe sayesinde, bugün sadece Türkiye’de değil dünyanın farklı coğrafyalarında da bir çok yatırıma imza atıklarını hatırlatan JED Başkanı Ali Kındap, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Açık ara dünya lideri olabiliriz”

“Anadolu, binlerce yıldır jeotermal zenginlikle bütünleşen, yerleşimini jeotermal kaynağın çıktığı yerlerde yapan, o kaynakla ısınan, yine o kaynakla şifa bulan insanların yaşadığı muhteşem bir coğrafyadır. Anadolu bir jeotermal cennetidir. Bu toprakların petrolü jeotermaldir. Bin 500’ün üzerinde doğal jeotermal kaynak çıkış noktası olan Anadolu’nun jeotermal kaynaklarını milletimizin ortak refahına hizmet eder noktaya taşırsak, dünya sıralamasındaki dördüncülüğümüzü açık ara liderliğe taşıyabiliriz.

Türk jeotermal sektörü yatırımcıları, mühendislik birikimi, insan kaynağı ve finansman gücü ile bu büyük vizyonun parçası olmaya hazırdır. Bugün Türk sondaj şirketlerinin Avrupa’dan Afrika’ya ve Uzakdoğu’ya kadar geniş bir coğrafyada anahtar teslimi jeotermal santraller kurduklarını görmekteyiz.

Hükümetimizin ortaya koyduğu ‘2053 Net Sıfır Emisyon’ vizyonunun gerçekleşmesine katkı sağlayacak en temel enerji kaynakları arasında tartışmasız olarak jeotermal önemli bir yere sahiptir.”

Türkiye’nin küresel jotermal pazarındaki yerini öğrenmek için Jeotermal enerji dünyada Türkiye sayesinde büyüyor haberimize bakabilirsiniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.