küresel pil üretimi

Fitch tarafından yapılan bir araştırmaya göre, elektrikli araç şarj teknolojisiyle ilgili küresel ölçekte toplam değeri 21.4 milyar dolar olan 37 adet üretim projesi bulunuyor.

Projeler, pil (batarya) hücreleri ve paketlerinden anot malzemelerine ve akü rafına kadar bir çok malzemenin üretimini kapsıyor. Ayrıca yerelleştirilmiş bir tedarik zinciri geliştirmede hangi bölgelerin en aktif olduğu ve bu bölgelerdeki en büyüklerin hangileri olduğu konusunda da fikir veriyor.

Fitch araştırmasına göre, Batı Avrupa, 17 proje ile en fazla sayıda projeye ve 9,1 milyar dolar ile en büyük toplam değere sahip. Küresel ölçekteki toplam batarya yatırımlarında en büyük pay da yüzde 43.5 ile Batı Avrupa’ya ait.

Almanya’da 2 milyar dolar yatırımla hücre üretilecek

VW elektrikli araç yatırımı

Ülke bazında ise Almanya enerji depolamaya imkan veren batarya teknolojisi yatırımlarında 10 projeyle ilk sırada geliyor. SVOLT adlı projeyle pil hücresi üretilmesi planlanıyor. Yıllık 24 GWh (gigavatsaat) kapasiteli tesis 2 milyar dolarlık bütçesiyle bölgenin en büyük projesi.

Almanya’nın öncü rolü, ülkenin önde gelen otomobil üreticilerinin elektrikli araç üretimine büyük yatırım yapma eğilimini yansıtıyor. Örneğin Volkswagen (VW), Daimler ve BMW markalarının hepsinin şarj teknolojisiyle ilgili yatırımları bulunuyor.

Polonya ve Macaristan avantajlı

Gelişmekte olan Avrupa’da ise, elektrikli araç şarj projelerinde Macaristan ve Polonya öncü konumunda. Bu ülkeler otomobil üretim tesisleri nedeniyle bu alandaki yüksek teknoloji ürünlerinin üretiminde avantaja sahip.

Örneğin Güney Kore’nin SK Innovation şirketi Macaristan’da kuracağı üçüncü fabrikasını Avrupa’daki merkezi olarak konumlandırmayı planlıyor.

Çin, Endonezya’da 5 milyar dolara pil fabrikası kuruyor

Çin CATL pil fabrikası

Avrupa kıtasındaki şarj yatırımlarının çoğu, pillerin ve ilgili bileşenlerin tedariki için başta Çin olmak üzere bir avuç pazara olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Asya bölgesine yönelik projeler, dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olması nedeniyle Çin’in hala bir yatırım hedefi olduğunu gösteriyor.

Fitch, Asya’da takip edilen sekiz projeden üçünün toplam 2,6 milyar dolar değerinde olduğunu ve en büyüğünün Geely ile CATL arasında yeni bir pil fabrikası için yapılan 1,2 milyar dolarlık bir ortak girişim olduğunu bildirdi. CATL ayrıca, Endonezya’daki yeni bir pil fabrikası için 5 milyar dolar ile Asya bölgesindeki en büyük yatırımın da arkasındaydı.

Şirket ayrıca, tesisteki pil üretiminde kullanılan nikelin yüzde ​​60’ının yerel kaynaklı olacağı konusunda anlaşarak, Endonezya’nın Güney Doğu Asya pil tedarik zincirinin geliştirilmesinde kilit bir oyuncu olma potansiyeline sahip olduğu görüşünü bildirdi.

Küresel pil üretiminde bölgelerin payı

elektrikli araç bataryası

Batı Avrupa yüzde 43.5
Asya yüzde 37
Latin Amerika yüzde 11.4
Kuzey Amerika yüzde 4.2
Gelişmekte olan Avrupa Yüzde 3.9

Kaynak: Fitch Solutions

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.