Koronavirüs pandemisinin ekonomilerde yarattığı acil finansman ihtiyacı karşısında şimdiye kadar 100’ün üzerinde ülke Uluslararası Para Fonu’na (IMF) başvurmuş durumda. IMF’nin bu kapsamda 1 trilyon dolarlık bir kredi kaynağını başvuru halindeki ekonomilere kullandırması bekleniyor.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva IMF’nin bu kaynağının ağırlıkla iklim mücadelesi kapsamında kullanılmasından yana olduğunu ve başvuran ülkelere bu yönde bir rehberlik yapma çabasında olduklarını açıkladı.

IMF başkanı Kristalina Georgieva’ya göre, pandemi krizinin çözümüne paralel olarak ekonomileri yeniden inşa etme çabasının fosil yakıtları sübvanse etmeye değil yeşil yatırımlara yönlendirilmesini gerektiğini söyledi.

HER İKİ MÜCADELE BİRLİKTE YÜRÜTÜLEBİLİR

Koronavirüs kriziyle mücadele ederken, iklim değişikliğiyle ilgili yürütülmekte olan mücadeleyi duraklatmanın yanlış olacağını vurgulayan IMF Başkanı Georgieva, “Muazzam ve devasa bir mali teşvik paketini ihtiyaç halindeki ekonomiler için tahsis etmek üzereyiz. Ve bu kaynak kullanımını her iki krizi de aynı anda ele alacak şekilde yapabiliriz. Eğer dünyamız koronavirüs krizinden daha dayanıklı çıkacaksa, gücümüz kapsamında daha yeşil bir ekonomik toparlanma ve iyileşme için mümkün olan her şeyi yapmalıyız” dedi.

IMF Başkanı Georgieva hükümetlerden gelir artırıcı önlemler kapsamında karbon vergilerini artırmalarını ve özel sektörü de karbon emisyonları azaltma konusunda teşvik etmelerini istedi.

1 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşan IMF yardım paketi, başvuran ülkelerin mali sistemlerini temiz ekonomiye geçiş kapsamında yeniden yapılandırmak için de bir fırsat olarak görülmesi gerektiği savunuluyor. IMF kredilerinde yeşil ekonomiye geçişi teşvik edecek şartların bağlayıcı olması da isteniyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.