Dünyanın önde gelen iklim bilimcileri, küresel ısınmayı 1.5 ila 2 derece arasında sınırlayan Paris İklim Anlaşması hedefinin iklim değişikliğini önleme açısından güvenli olmadığına dikkat çekti.

Earth System Dynamics’de yayınlanan “Genç insanların yükü: Negatif CO2 emisyon İhtiyacı” başlıkla makalede aralarında eski NASA iklim sorumlusu James Hansen’in yanısıra, kriyosfer uzmanı Eric Rignot, paleo-iklimbilimci Shaun Marcott ve okyanus bilimci Eelco Rohling’in de bulunduğu dünyanın en iyi iklim bilimcilerinin görüşlerine yer verildi.

1.5-2 derecelik küresel ısınma hedefinin buzul çağından bu yana geçen son 11.700 yıllık dönemde yaşanan sıcaklığın çok üzerinde olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Bu sıcaklık seviyesi güvenli olmaktan çok uzak. Eğer böyle sıcaklık seviyelerine izin verilirse iklim değişikliği insanlığın kontrolünden çıkacak” diyor.

Araştırmacılar makalede, acil ve hızlı şekilde emisyon azaltımı ve atmosferik karbonun emniyetli bir seviyeye çekilmesi konusundaki kanıtları ve gereksinimleri de ortaya koydu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.