Türkiye’deki hidroelektrik santral (HES) yatırımcıları, lisanssız hibrit enerji yatırımlarının önünü açmak için çağrıda bulunuyor.
Orman alanlarında lisanssız enerji yatırımları genişletilsin
Hidroelektrik Santralları Sanayi ve İş İnsanları Derneği (HESİAD), orman alanlarındaki madencilik tesislerine yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız enerji yatırımlarının yapılmasına izin veren düzenlemenin ardından, aynı fırsatın HES’ler için de tanınması gerektiğini vurguladı. HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, lisanssız hibrit enerji yatırımlarının, mevcut altyapısı ve teknik izinleri tamamlanmış olan hidroelektrik santraller için hızla uygulanabileceğini belirtti.
Bu düzenlemenin, HES’lerin mevcut kurulu güçleri kadar enerji üretme kapasitesiyle lisanssız hibrit yatırımlar yapabilmesine olanak sağlayacağını vurgulayan Güven, maden tesisleri için kullanılan taş ocakları ve dolgu sahalarının da bu yatırımlar için kullanılabileceğini dile getirdi. Güven, “Bu tür hibrit yatırımlar, Türkiye’nin artan enerji ihtiyacına çevreci ve hızlı bir çözüm sunacaktır,” diye ekledi.
HES’lerin enerji arzındaki kritik rolü
Güven’e göre, hidroelektrik santraller hala Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde önemli bir rol oynuyor. Hızla devreye alınabilen HES’ler, güneş ve rüzgar enerjisi ile desteklendiğinde Türkiye’nin enerji arzını daha da güçlendirebilir. Güven, “Şu an elimizde, lisanssız enerji yatırımları ve hibrit güneş enerjisi santralleri (GES) ile bu kapasiteyi artırmak için önemli bir fırsat var,” dedi.
Rüzgar ve güneş enerjisinde yol alınması gerekiyor
Son zamanlarda Climate Analytics ve NewClimate Institute tarafından yayımlanan bir analiz, Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşma konusunda daha fazla adım atması gerektiğini vurguluyor. Özellikle, Türkiye’nin 2023 yılında Avrupa’nın en büyük ikinci kömür yakıtlı elektrik üreticisi olduğu belirtiliyor. Buna rağmen, Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisinde önemli bir potansiyeli bulunduğuna dikkat çekiliyor. Ancak, bu kaynakların daha etkin kullanılabilmesi için elektrik sisteminin yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla dayanması gerektiği ifade ediliyor.
HESİAD, Türkiye’nin enerji arz güvenliği ve sürdürülebilir enerji üretimi adına lisanssız hibrit enerji yatırımlarının önünün açılması için düzenleyici kuruluşlardan hızlı bir düzenleme bekliyor.
Yeşil Haber’in görüşü
Yeşil Haber olarak, Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşma yolunda hibrit enerji yatırımlarının kritik bir rol oynayacağına inanıyoruz. Hidroelektrik santrallerinin güneş ve rüzgar enerjisi ile desteklenmesi, hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük avantajlar sunuyor. Lisanssız hibrit enerji yatırımları, hızlı bir geçişin sağlanmasında önemli bir adım olabilir. Bu tür yatırımların teşvik edilmesi, Türkiye’nin sürdürülebilir enerji arz güvenliğini artırarak, kömür gibi fosil yakıt bağımlılığını azaltabilir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik bu yeni düzenlemelerin hızla devreye alınması, ülkemizin iklim hedeflerine ulaşmasında kritik bir adım olacaktır.
Özellikle, orman alanları gibi çevresel hassasiyetlerin gözetildiği bu tür yatırımlar, Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecinde önemli bir kilometre taşı olabilir. Yeşil Haber olarak, bu gelişmeleri yakından takip ederek, ülkemizin sürdürülebilir enerji politikalarını desteklemeye devam edeceğiz.
Rüzgar türbini kanatlarının geri dönüşümü ve ZEBRA projesi, Türkiye’nin sürdürülebilir enerji hedeflerine ulaşmasında çevresel ve ekonomik çözümler sunuyor.
Ford Otosan’ın Yeniköy Fabrikası’nda üretilen tam elektrikli E-Transit Custom, Avrupa’ya ihraç ediliyor. Sıfır emisyon ve verimli ticari araç çözümleri sunuyor.
Ford Otosan’ın Yeniköy Fabrikası’nda üretilen tam elektrikli E-Transit Custom, Avrupa’ya ihraç ediliyor. Sıfır emisyon ve verimli ticari araç çözümleri sunuyor.