havacılık emisyonu

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), AB’nin  ’55’e Uygunluk’ önerisinde havacılık emisyonlarını azaltmak için çözüm olarak jet yakıtlarına yeni vergiler getirmenin sürdürülebilir havacılık hedefine ters etki yapacağı konusunda uyardı.

IATA açıklamasında AB politikalarının Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları (SAF) için teşvik edici kararlar alması ve hava trafik yönetiminin modernizasyonu gibi pratik emisyon azaltma önlemlerini desteklemesi gerektiği belirtildi. IATA tarafından yapılan hesaplamalar havacılık emisyonlarının sadece bu iki önlemle önemli oranda azalacağını savunuyor.

Sektör emisyon azaltmada kararlı

IATA Başkanı Willie Walsh
IATA Başkanı Willie Walsh

IATA Başkanı Willie Walsh “Havacılık, küresel bir endüstri olarak karbondan arındırma konusunda zaten kararlı bir şekilde gidiyor. Bu alanda değişimi motive etmek için ikna edici ya da vergi gibi cezalandırıcı önlemlere ihtiyacımız yok. Aslında vergiler, filo yenileme ve temiz teknolojilere yapılan emisyonları azaltmayı hedefleyen yatırımları destekleyebilecek kaynakları bir şekilde havacılık endüstrisinden uzaklaştıracak. Emisyonları azaltmak için hükümetlerin, en kısa sürede SAF için üretim teşviklerine ve  Tek Avrupa Hava Sahası projesini hayata geçirmeye odaklı yapıcı bir politika çerçevesi uygulamasına ihtiyacımız var.” dedi.

Yeni vergiler jet yakıtı maliyetini artırabilir

Havacılıkta karbondan arındırmayı sağlamak  bir dizi önlemi gerektirirken bunların başında geleneksel jet yakıtına kıyasla emisyonları yüzde 80’e kadar azaltan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları  (SAF) geliyor. Yetersiz arz ve yüksek fiyatlar, havayolu sektöründe SAF talebini  2021’de 120 milyon litre ile sınırladı.  Yapılan hesaplamalar havayollarının ‘normal’ bir yılda sürdürülebilir yakıt olarak 350 milyar litre tükettiğini gösteriyor.

Bu konuda IATA Başkanı Willie Walsh şunları söyledi: “Havacılığın kısa vadeli vizyonu, verimli hava trafik yönetimi ile çalışan SAF destekli filolara sahip tüm Avrupa vatandaşları için sürdürülebilir, uygun fiyatlı hava taşımacılığı sağlamaktır. AB’nin havacılığı karbondan arındırma fikrinin jet yakıtını vergi yoluyla daha pahalı hale getirmesinden hepimiz endişe duymalıyız.

Bu bizi olmamız gereken yere götürmez. Yeni vergi, istihdamı da yok edecek. SAF’ın teşvik edilmesi, enerji bağımsızlığını artıracak ve sürdürülebilir işler yaratacaktır. Avrupa Birliği  SAF üretimini teşvik etmeye ve Tek Avrupa Hava Sahasını sunmaya odaklanmalıdır.” dedi.

“SAF’ı teşvik etmek gerekiyor”

Havacılıkta Emisyon
Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları

Emisyonları azaltmak için en pratik kısa vadeli çözümün Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları olduğunu, SAF kullanımını 2025 yılına kadar jet yakıtı kullanımının yüzde 2’sine ve 2030 yılına kadar en az yüzde 5’ine çıkarmanın mümkün olduğunu belirten IATA Başkanı Walsh “SAF’ı daha ucuz hale getirmek, havacılığın enerji geçişini hızlandıracak ve yeşil bir ekonomi olarak Avrupa’nın rekabet gücünü artıracaktır. Ancak vergilendirme yoluyla jet yakıtını daha pahalı hale getirmek, SAF’ın ticarileşmesini hızlandırmak için çok az şey yapan rekabetçilik konusunda  ancak vergi  hanesine puan yazabilir” dedi.

SAF’a kademeli bir geçişin zorunlu kılınmasının, kapsamlı üretim teşviklerine kıyasla daha az verimli bir politika olduğunu savunan Walsh, SAF’ın Avrupa’da daha uygun maliyetli ve yaygın olarak kullanılabilir olmasına katkıda bulunabilecek kararlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Tek Avrupa Hava Sahası emisyonlarda yüzde 5-6 iyileşme sağlar

Tek Avrupa Hava Sahası projesinin çevresel performansta yüzde 6-10’luk bir iyileşme sağlayacağını ifade eden Walsh, “Avrupa’nın ulusal politikacıları, havayollarına endüstrinin çevre konusunda yapması gereken çabalar hakkında ders vermekte hızlılar. Ancak kendi sorumluluk alanlarına gelince sessiz kalıyorlar. Kısa bir süre önce Avrupa Konseyi, Avrupa hava trafik yönetimini uyumlu hale getirerek emisyonları azaltmak için herhangi bir liderlik gösteremedi.

Ayrıca, SES tekliflerinde devletlerin sürekli siyasi desteğinin olmaması, ’55’e Uygun’ teklifinin güvenilirliğini ve Avrupa’nın sürdürülebilirlik için gerçek çözümler üretme kararlılığının güvenilirliğini baltalıyor” dedi.

Tek Avrupa Hava Sahası (Single European Sky- SES), Avrupa hava sahasında artan hava trafiğine en emniyetli ve en az gecikmeyle hizmet sağlanabilmesi amacıyla milli hava sahaları sınırlarına bağlı kalmaksızın hava trafik akışına uygun, ortak bir Avrupa Hava Sahası düzenlenmesini hedefliyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.