Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1 Temmuz tarihi itibarıyla devreye alınacak güneş enerjisi santralleri için 32 krş/kWh olarak belirlenen YEKDEM fiyatının yeni lisanslı kapasite tahsisinde çoklu başvuru durumunda mevcut piyasa takas fiyatı konumuna geleceğini dile getiren Mustafa Herdem, “Alınan kararla birlikte görülmüştür ki güneş enerjisinin artık teşvik vb. desteklere ihtiyacı yok.” dedi.

Herdem şunları söyledi: “Çünkü güneş enerjisi teknolojisi, gün geçtikçe ucuzlayarak, elektrik fiyatlarını aşağı çekici yönde rol oynuyor. Bu yüzden GES’lerin hızla yaygınlaşması, gelecek enerji arz – talep dengesi adına önemli bir yere sahip. Artık teşvik verilmeyecek bir kaynak olarak güneş enerjisinin kapasite tahsisinde, ihalelerin de kaldırılması ile bu yaygınlaşma, büyük hız kazanabilir.”

TEŞVİKSİZ, İHALESİZ LİSANSLI MODEL İLE GES KAPASİTESİ ARTAR

“Artık fiyatta teşvik devri kapandığına göre, tahsiste ihale devri de kapanmalı” diyen Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem, şöyle devam etti: “Bir an önce Teşviksiz, İhalesiz Lisanslı Model hayata geçmeli. Ancak böyle esnek ve verimli yeni modeller, gerçek şebeke istekleri ile özel sektör bilgisi ve dinamizmini bir araya getirerek GES kurulu gücünü dengeli ve hızlı şekilde arttırıp ülke ekonomisine katma değer sağlayıp sürdürülebilir bir çevre yolunda büyük bir katkı oluşturur.”

30 HAZİRAN’DAN SONRA 5 YIL DEVAM EDECEK

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında rüzgâr, güneş, su, jeotermal ve biyokütleye dayalı yeni kurulacak elektrik üretim santrallerine yönelik fiyat alım garantisi, mevcut uygulamanın sona ereceği 30 Haziran 2021 tarihinden itibaren de beş yıl boyunca devam edecek.

1 Temmuz 2021 sonrası için döviz yerine TL cinsinden belirlenen kilovatsaat (kWh) başına YEKDEM fiyatları her yıl ocak, nisan, temmuz ve ekim ayları olmak üzere dört kez güncellenecek. YEKDEM kapsamında en yüksek destekleme alım fiyatı, kilovatsaat başına 54 kuruş ile jeotermal kaynaklara dayalı santraller ile biyometanizasyon bazlı biyokütle santralleri için belirlendi. En düşük destekleme fiyatı ise 32 kuruş ile rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı yatırımlar için verilecek.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.