Dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden biri olan HT Solar Enerji (HT-SAAE) 11. Solarex Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nda çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı.

Fuardaki standında basın toplantısı düzenleyen HT Solar Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beler, “Türkiye’de mevzuat büyük oranda halloldu. Sıra finansal düzenlemelerde. Bankaların tüketici kredisi gibi güneş enerjisi kredileri oluşturması gerekiyor. Özellikle çatı pazarının gerekli finansman kaynaklarının bulunması durumunda 2019 yılında patlama yaşayacağını düşünüyorum” dedi.

Devletin çatı pazarının önünü açmaya çalıştığını fakat bazı belirsizliklerin de ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Beler, Türkiye’de yapıların çok katlı olduğunu ve bu çok katlı yapılarda kaçak çatılar olduğunu, bunun da bazı imar sorunlarını beraberinde getirdiğini söyledi. Devletin sera ve hayvancılık projelerinde çatı kurulumunu ön plana çıkardığını ifade eden Beler şöyle konuştu: “Finansman konusu çatı pazarını etkileyen en önemli etken. 10 kW’lık bir güneş kurulumunun maliyeti 10 bin dolar civarında. Enerji santrali için kimse parasını 10 yıllığına bağlamak istemez.

Avrupa’da çatı üstü güneş pazarının hızlı gelişmesinin nedeni finansman sorununa buldukları çözümler oldu. Biz mevzuatı hazırladık ama finansman sorunumuz var. ABD ve Avrupa’da finansman modelleri oturdu. Biz mevzuatı hazırlıyoruz ama paramız yok. Mevcut tüketici kredileriyle bunun altından kimse kalkamaz. Bankalar bunun için özel kredilendirme yapmalılar. Burada kilit nokta mevzuat değil finansal yapı olacaktır.”

“İKİNCİ YEKA’DA YİNE MASADA OLACAĞIZ”

İstanbul Tuzla Serbest Bölge’de yıllık 600 MW panel ve 320 MW hücre üretimi yaptıklarına dikkat çeken Ahmet Beler, “Birkaç yıl içinde üretim kapasitemizi 1 GW’ye çıkarmayı planlıyoruz. Üretimden sonraki aşamamız santral yatırımları olacak. Çin’den buraya bilgi ve teknoloji aktarmak istiyoruz. Enerji konusunda Çin hükümeti yatırımlarını arttırıyor. Çin’de geçen yıl 40 GW’ye yakın güneşe dayalı bir elektrik kapasitesi şebekeye entegre edildi. Biz özellikle böyle güçlü bir güneş geçmişi olan Çin ile birlikte ikinci YEKA ihalesinde masada olacağız. Ortaklık için bazı görüşmeler yapıyoruz fakat şu an bu üzerinde çalıştığımız bir konu. Çin hükümeti ve şirket yönetimi Türkiye’de düzenlenmesi beklenen ikinci YEKA ihalesine çok aktif olarak katılmamızı istiyor.”

İLK YURTDIŞI ÜRETİM TÜRKİYE’DE OLDU

HT-SAAE’nin kökeninin bir savunma şirketi olduğuna dikkat çeken Ahmet Beler, sermaye yapısı olarak yüzde 100 Çin devletine ait olduğunu ve ciro bazında ise dünyada en büyük 300 şirket arasında yeraldığını belirtti.

Beler, “HT-SAAE güneşte devlete ait tek firma. Diğer firmalara göre çok daha sağlam bir finansal yapıya sahibiz. 1990’da güneş ile ilgili araştırmalara başladık ve 2008’de ilk GES’imizi kurduk. 2016 yılında ise ilk fabrika yatırımımızı Türkiye’de kurduk. Tuzla’da kurulan fabrika HT –SAAE’nın ilk yurtdışı yatırımını ifade ediyor. Biz Türkiye’deki fabrikamızla şu anda ABD, Belçika ve Hollanda pazarlarını besliyoruz. Özellikle Belçika ve Hollanda pazarını d omine etmiş durumdayız.”

Tuzla fabrikamızda 100 kişilik ar-ge ekibi var. HT-SAAE Türkiye’den sonra Brezilya ve ABD’de üretim planlıyor. Avrupa’nın çeşitli yerlerinde toplam 80 MW olmak üzere güneş enerjisi santrallerimiz var. Tuzla fabrikamızda 2017 yılında 350 MW tedarik yaptık. Fabrikamızda 600 çalışanımızın yüzde 80’ini kadın çalışanlar oluşuyor. Özellikle lehimleme kısmının hepsi kadın çalışan.”

Türkiye’de bu yıl 100-150 MW güneş enerjisi projesine tedarikçi olacaklarını tahmin eden Beler, bir modülde 11 komponent bulunduğunu bunların ikisinin Türkiye’de üretildiğini vurguladı. Üçüncü modülün üretimi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

AEG İLE FARKLI ÜLKELERE AÇILDIK

Bazı ortaklıklarla ihracat yaptıklarının altını çizen Beler, “Elektrolux Grubu ve AEG’nin bütün modüllerini İstanbul’daki fabrikada üretiyoruz. 6 aylık bir hazırlık ve sertifika sürecinden sonra geçen ay üretime başladık. Hollanda, Afrika ve İspanya gibi ülkelere AEG markasıyla modül üretiyoruz. 4-5 ay kadar sadece ABD piyasasına çalışıp sonra Türkiye piyasasına döneceğiz.

Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tarafından yayınlanan Tier-1 üreticileri arasında Çin devletine ait tek firma olan HT-SAAE, Temmuz 1998 yılından beri Şanghay Borsası’nda işlem görüyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.