Enerjisa Üretim ve Enercon

Enerjisa Üretim ve Enercon arasında yapılan anlaşma kapsamında Enerjisa Üretim’in toplam 1.2 milyar dolar yatırımla hayata geçireceği yerli ve yenilenebilir santral yatırımları, Türkiye’nin elektrik şebekesine 1000 megavat (MW) ek kapasite kazandıracak.

Beş yıl içerisinde Çanakkale, Aydın, Balıkesir ve Muğla’da üretime başlayacak santrallerin hem yatırımını hem de işletmesini üstlenen Enerjisa Üretim, bu yatırımların hayata geçmesiyle rüzgardaki nihai hedefi olan 1.500 megavat kapasiteye de erişmiş olacak.

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, yenilenebilir enerji yatırımlarının küresel ölçekte büyük bir ivme kazandığını belirtiyor ve devam ediyor: “Türkiye’nin hem ekonomik hem de çevresel hedefleri açısından temiz enerji yatırımlarını hızla artırmaya ihtiyacı var. Bu kapsamda devletimizin yıllar önce başlattığı atılım çerçevesinde, yenilenebilir enerjideki güçlü potansiyeli kullanmak üzere yatırımları hızla hayata geçirmeye devam ediyoruz. Enerjisa Üretim olarak yatırımda ve üretimde sektöre öncülük eden bir konumdayız.

Yalnızca yatırım ve üretimle değil insan kaynağının gelişimi, sürdürülebilirlik ve teknoloji açısından da sektöre katkı üretmeye çaba gösteriyoruz. YEKA 2 ihalesi kapsamındaki toplam bin MW’lık rüzgar enerjisi yatırımını üstlenmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu yatırımla rüzgardaki nihai kurulu güç hedefimiz olan 1.500 megavata yaklaşmış olacağız. Projenin hayata geçişiyle birlikte aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek kurulu güce sahip temiz enerji üreticisi konumumuzu güçlendireceğiz.”

Enerjisa Üretim CFO’su Mert Yaycıoğlu ise yenilenebilir enerji yatırımlarının Türkiye ekonomisi ve sürdürülebilir enerji politikaları açısından çok önemli olduğunun altını çizerek, “İklim krizi ve karbonsuzlaşma konusunda küresel bir değişim söz konusu ve dünya genelinde bu alanda alınan önlemler ve yatırımlar hızla artıyor. Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasıyla birlikte belirlediği 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda dönüşüm yol haritasını da buna göre şekillendiriyor. Bu amaçla ülkemizin enerji politikalarında ve gelecek hedeflerinde köklü bir değişim ve yatırım maratonu başlatıldı. Yapılan 1.000 megavatlık rüzgar enerjisi anlaşmasıyla bu atılımın bugüne kadarki en büyük adımını atmış olduk” dedi.

Yerli ekipman üretimiyle rüzgar endüstrisine katkı sağlayacak

Şartnamede yer alan yüzde 55 yerlilik koşulunu yerine getiren yatırım, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji üretimini artırmasına katkı sağlayacak. Anlaşma kapsamında alımı gerçekleşen türbinlerin jeneratörleri, kuleleri ve kanatları İzmir’de üretilecek. Yapılacak santraller  ülke ve bölge ekonomisine katkının yanı sıra istihdam ve yetişmiş insan kaynağının gelişmesine de hizmet edecek. Tüm projelerin mühendislikten geliştirmeye, izin süreçlerinden türbin ve ekipman imalatlarına ve inşaat sürecine toplamda on bine yakın kişiye istihdam yaratması bekleniyor.

Hayata geçecek yeni projeler bu yönüyle yenilenebilir enerji alanında uzman çalışanların yetişmesi için fırsat da yaratacak. Halihazırda rüzgar santralleri konusunda dünyaya hizmet sunan Türkiye’nin bu projeyle birlikte uluslararası yetkinliği de artacak.

Yerli ekipman üretimin önemime dikkat çeken ve Türkiye’de yerlilik oranı en yüksek ekipman üretim, yaptıklarını belirten Enercon Orta Asya,Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Genel Müdürü Arif Günyar, “Enercon, son 25 yılda Türkiye’de Satış, Proje Yönetimi, Servis, Üretim ve Tedarik Zinciri ile istikrarlı bir şekilde iz bırakmıştır. Enerjisa ile birlikte Türkiye’de enerji dönüşümünde yeni bir sayfa açmayı dört gözle bekliyoruz.

Bu anlaşmayı mümkün kılmak için geçtiğimiz haftalarda çok çalışan tüm ekibimize teşekkür etmek istiyorum. Bu, ekipteki herkesin son derece gurur duyabileceği, Türkiye’ye bağlılığımızın inanılmaz bir kilometre taşıdır” diyor. Enercon ekosistemi içinde Türkiye pazarının önemine dikkat çeken Enercon CEO’su Dr Jürgen Zeschky, “Bu anlaşmanın imzalanmasından çok memnunuz. Şirketlerimiz, yenilenebilir enerjiler ve enerji geçişi konusunda aynı kararlılığı paylaşmaktadır. Türkiye’de güvenilir, krizlere dayanıklı, sürdürülebilir ve ekonomik bir enerji arzına hep birlikte önemli katkı sağlayacağız” dedi.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.