Düşük Maliyetli Enerji Dönüşümü

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), G20 dönem başkanı Hindistan’ın işbirliğiyle, bugün yayınladıkları kapsamlı bir raporda, enerji dönüşümünü nasıl daha düşük maliyetle hızlandırılabileceğini ele aldı.

Hindistan Enerji Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan “Düşük Maliyetli Enerji Dönüşümü” başlıklı rapor G20 ülkelerinin bu alanda sağladıkları düşük maliyetli finansman oranının artırılmasıyla ilgili öneriler içeriyor.

Rapor, IRENA Başkan Yardımcısı Gauri Singh ve Hindistan Enerji Bakanı Alok Kumar ile birlikte kamuoyuna açıklandı. Raporun sunumu G20’nin Bombay’daki 3. Enerji Dönüşümü Çalışma Grubu’nda (ETWG) Hindistan Yenilenebilir Enerji Geliştirme Ajansı ile ortaklaşa düzenlenen bir yan etkinlikte gerçekleştirildi.

Raporun sunumunda IRENA Direktörü Francesco La Camera’nın konuyla ilgili şu mesajına yer verildi: “Global enerji dönüşümü daha hızlı bir yenilenebilir enerji kurulumu gerektiriyor. Düşük maliyetli finansmana erişim bu açıdan hayati önem taşıyor. G20’nin çalışmalarına katkıda bulunmaktan ve gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomilerde uygun maliyetli finansmana erişimi kolaylaştırmada Hindistan enerji politikalarına destek vermekten gurur duyuyoruz.”

La Camera: “Her yıl 5 trilyon dolar yatırım gerekiyor”

IRENA’nın “Dünya Enerji Dönüşümü Görünümü” raporunda 1,5 derecelik küresel iklim hedefine ulaşılması için toplam enerji üretiminin 4’te 3’ünün yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşması gerektiği belirtiliyor. Rapora göre, bu da 2030 yılına kadar her yıl 5 trilyon dolar yatırım gerektiriyor. Ancak gelişmekte olan ve düşük gelirli birçok ekonomide finansmana erişim, enerji dönüşümünü gerekli oranda hızlandırmak için yetersiz ve genellikle yüksek maliyetli.

Bu bağlamda rapora göre, ülkeye özgü koşullar değişse de ülke riski veya politika riski genellikle uluslararası sermaye akışlarının önündeki birincil engel olarak tanımlanıyor.

Güneş ve rüzgar enerjilerinde son yıllarda görülen büyük maliyet düşüşlerine dikkat çeken rapora göre, teknoloji transferi ve doğrudan yabancı yatırımların kolaylaşması enerji dönüşümünün gelecek aşaması olan hidrojen, offshore rüzgar enerjisi ve enerji depolama gibi alanlarda yatırım ivmesini artırabilir.

Bu inovasyon çerçeveleri, teknolojilerde, iş modellerinde, pazar tasarımında ve sistem operasyonunda iyileştirmeler sağlayabilir.

Düşük maliyetli finansman, Hindistan’ın G20 dönem başkanlığı tarafından belirlenen altı temel öncelikli alandan biri olarak tanımlanıyor. IRENA ayrıca, çelik sektöründe kaynak verimliliği ve döngüsel ekonomi dahil olmak üzere diğer öncelikler konusunda G20 başkanlığıyla işbirliği yapıyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.