Türkiye Nükleer Enerji Hedefleri, Avrupa'ya Gaz Tedariki, Körfez Ülkeleri Enerji Yatırımları
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar

Bakan Bayraktar, Sinop ve Trakya’daki nükleer santral projeleri, Avrupa’ya gaz tedarikinin artırılması ve Körfez yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin nükleer enerji hedefleri doğrultusunda Rusya ve Çin ile iş birliği yapılacağını belirtti. Sinop’ta yapılması planlanan ikinci nükleer santral için Rusya’nın Rosatom şirketinin istekli olduğunu ve önde gelen aday olduğunu ifade etti. Trakya’daki üçüncü nükleer santral projesi için ise Çin ile geçmişten gelen görüşmelerin devam ettiği ve Çin Devlet Başkanı ile Astana’da yapılan görüşmede bu konunun ele alındığı bildirildi.

Türkiye’nin nükleer enerji hedefleri

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 2050 yılına kadar 20 bin megavatlık nükleer enerji kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini vurguladı. Akkuyu, Sinop ve İğneada’da kurulacak toplam 20 reaktörle bu hedefe ulaşılabileceğini ve bu takvimin 2040’lı yılları bulabileceğini belirtti.

Avrupa’ya gaz tedarikinin artırılması

Bakan Bayraktar, Avrupa’nın enerji arz güvenliği endişelerini gidermek için Türkiye’nin Bulgaristan’a yapılacak gaz transferini 3,5 milyar metreküpten 7 milyar metreküpe kadar çıkarabileceğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin 25-30 milyar metreküplük LNG işleme kapasitesiyle Avrupa ülkelerine destek olabileceğini ifade etti.

Türkiye Nükleer Enerji Hedefleri, Avrupa'ya Gaz Tedariki, Körfez Ülkeleri Enerji YatırımlarıKörfez yatırımlarında somut adımlar

Bakan Bayraktar, Körfez ülkelerinden beklenen enerji yatırımları konusunda somut bir aşamaya gelindiğini ve bir ülkeyle özel olarak görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Yenilenebilir enerji alanında da Çinli şirketlerle görüşmeler yapıldığını ve uygun şartlarda yatırımların gerçekleşebileceğini ifade etti.

Bakan Bayraktar, Rusya ile doğal gaz alımlarında özel fiyatlar üzerinden anlaşma yapıldığını ve bu indirimin devam edebileceğini belirtti. BOTAŞ’ın Rusya’ya borcu olduğu iddialarını ise kesin bir dille yalanladı.

Irak-Ceyhan petrol boru hattı

Bakan Bayraktar, Irak-Ceyhan petrol boru hattının Türkiye tarafından onarıldığını ve kullanıma hazır olduğunu ancak Irak merkezi hükümeti ile Erbil arasındaki anlaşmazlık nedeniyle akışın başlamadığını belirtti. Türkiye’nin Irak’ta yapacağı sulama yatırımlarının petrolle ödenmesi konusunun ise gündemde olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin yeşil enerji vizyonu

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam edeceğini ve bu alanda Çinli şirketlerle iş birliği yapılabileceğini belirtti. Eskişehir Beylikova’daki nadir elementler rezervinin dünyadaki en büyük ikinci saha olduğuna dikkat çekerek, bu alanda da Çin ile iş birliği yapılabileceğini ifade etti.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.