18 MW deniz üstü rüzgar türbini Çin'in en büyük rüzgar türbini Dongfang Electric Corporation

Çin, dünya çapında bir ilki gerçekleştirerek Guangdong eyaletinde 18 MW kapasiteli deniz üstü (offshore) rüzgar türbinini kurdu.

5 Haziran’da Güney Çin’in Guangdong eyaletinde bulunan Shantou’daki kıyı test sahasında kurulan türbin, yıllık 72 GWh temiz elektrik üreterek yaklaşık 36.000 hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede.

Dongfang Electric Corporation (DEC) tarafından kurulan türbin

Çin’in devlet destekli üreticisi Dongfang Electric Corporation (DEC), 18 MW kapasiteli dünyanın en büyük offshore rüzgar türbinini kurdu. Türbin, 260 metre rotor çapına ve 53.000 metrekarelik süpürme alanına sahip, bu da yaklaşık 7.4 standart futbol sahası büyüklüğüne eşdeğer. Bu türbin, yıllık 72 GWh elektrik üreterek yaklaşık 36.000 hanenin enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.

Mingyang Smart Energy’nin geliştirdiği türbin

Mingyang Smart Energy, esnek güç derecelendirmeleri (18.X ile 20 MW arasında) ve 260-292 metre arasında değişen rotor çaplarına sahip MySE 18.X-20MW modelini geliştirdi. Bu model, maksimum süpürme alanı dokuz futbol sahasına eşdeğer büyüklükte. Ayrıca, bu türbin, aktif anti-tayfun teknolojisi ile donatılmış olup, Kategori 17 tayfunlarına (56.1-61.2 m/s) dayanabilecek şekilde tasarlandı. Yıllık 80 milyon kWh enerji üretim kapasitesine sahip olan bu model, 96.000 haneye enerji sağlayabilir ve yıllık 66.000 ton CO2 emisyonunu azaltabilir​​.

Çin’in yenilenebilir enerji stratejisi

Çin, offshore rüzgar enerjisini 2030 yılına kadar karbon zirvesine ulaşma ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğü hedefleri doğrultusunda kritik bir bileşen olarak görmektedir. Ülkenin doğu ve kıyı bölgelerindeki yüksek enerji talebi, batı ve kuzey bölgelerindeki enerji kaynaklarıyla dengelenmektedir. Deniz üstü (offshore) rüzgar çiftlikleri, bu dağıtımın dengelenmesine yardımcı olarak yüksek talep bölgelerinde enerji öz yeterliliğini artırmaktadır.

Gelecek için büyük bir adım

Çin, son yıllarda tek birim rüzgar türbini kapasitesinde lider konumda bulunuyor. 2023 yılında Çin Üç Boğaz Şirketi tarafından piyasaya sürülen ilk 16 MW’lık offshore rüzgar türbini gibi birçok OEM, 15 MW ve üzeri kapasitelerde türbin modelleri geliştiriyor. Bu türbinler, küresel enerji dönüşümünde önemli bir rol oynuyor ve iklim değişikliği ile mücadelede kritik katkılar sağlıyor.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse Dünyanın en büyük yüzer rüzgar türbini montaj aşamasında başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.