Çatı GES Projeleri

Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, GES kurulu gücünün artırılmasının doğal gaz ithalatını azalttığını ifade ederken, kendi enerjisini üretmek isteyen sektör ve sanayi kuruluşlarının çatı üstü GES uygulamalarına izin veren tüm alanları değerlendirmek için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

GÜYAD Başkanı Cem Özkök
GÜYAD Başkanı Cem Özkök

Sektör raporlarına göre Türkiye’de çatı tipi güneş enerjisi santrali kurulumunda 4 bin 500 MV ekonomik potansiyel bulunuyor. Özkök, Türkiye’de çatı tipi güneş enerjisi santrali (GES) kurulu gücünün 1000 MW’ı aştığını belirtti.

Özkök, güneş enerjisi üretimini artırma çalışmalarının güneş sistemlerini kurmaya uygun çatılar genelinde Türkiye’de devam ettiğini vurgulayan Özkök, “Halihazırda ülkemizde çatı üstü GES kurulu gücü 1000 megavatı geçti. Toplam güneş enerjisi kurulu gücü işe 7 bin 881 MV seviyesinde bulunuyor Özellikle Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta tekstil sanayiinin, çatı GES kurulmasına uygun fiziksel alanının çok geniş olması nedeniyle bu bölgede 600 MV çatı güneş enerjisi santrali devreye alınarak üretime başlanmış durumunda” tespitlerinde bulundu.

Çatı üstü GESGES kapsamında inşaat ve proje halinde de bir bu kadar daha kurulu gücün devreye alınmasının beklendiğini belirten Özkök görüşlerini ekledi. “Evlerde kullanıma yönelik çatı GES talebi her geçen gün artıyor. Bununla ilgili sağlıklı istatistiki veriler maalesef henüz mevcut olmamakla birlikte ileride her dağıtım şirketi kendi verisini toplayıp kamuoyuyla paylaşabilir. Toplamda ise şu anda Türkiye’de 1000 MV üstünde çatı GES kurulu gücü enerji üretimi yapıyor. Bununla birlikte bu projelerle 250 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçildi. Bu üretim sanayinin kendi enerjisini karşılayabilmesi ve temiz enerji kullanması açısından oldukça önemli bir gelişme. Bunun kolaylaştırılması ve artırılması için gerekli diğer düzenlemelerin de sektörün beklentileri doğrultusunda bir an evvel devreye alınmasını bekliyoruz.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.