Dünya Su Günü 2025 kapsamında, SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, buzulların korunmasının aciliyetine dikkat çekti. Türkiye’nin buzulları da ciddi tehdit altında.
SÜT-D’den iklim değişikliği ve buzullar için acil çağrı
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 22 Mart 2025 Dünya Su Günü için “Buzul Koruma” temasıyla gerçekleştirdiği açıklamada, dünya tatlı suyunun sadece %2,5’inin erişilebilir olduğunu ve büyük kısmının buzullarda bulunduğunu vurguladı. SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, iklim değişikliği sonucu hızlanan buzul erimelerinin insanlığın temel ihtiyaçlarını ve geçim kaynaklarını tehdit ettiğini belirterek, acilen harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Birleşmiş Milletler 2025’i “Buzul Koruma Yılı” ilan etti
Prof. Dr. Karaosmanoğlu, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2025 yılını “Uluslararası Buzulların Korunması Yılı” ilan ettiğini duyurdu. BM bundan sonra her yılın 21 Mart’ını “Dünya Buzullar Günü” olarak kutlayacak. Karaosmanoğlu, “Gezegenimizin su döngüsü için vazgeçilmez olan buzulların korunması, sağlıklı ekosistemlerin devamı için kritik önem taşıyor” dedi.

İklim değişikliğiyle mücadele bir hayatta kalma stratejisi haline geldi
Son on yılın tarihte kaydedilen en sıcak dönem olduğuna dikkat çeken Karaosmanoğlu, “2024 yılı küresel ortalama sıcaklıkları, sanayi öncesi dönemin 1,55°C üzerine çıkarak rekor kırdı. Bu artış deniz seviyelerinin yükselmesi, kuraklık, ekstrem hava olayları ve ekosistem kayıplarına neden oldu” diye konuştu. Karaosmanoğlu, buzulların korunmasının insan yaşamı ve biyoçeşitlilik açısından zorunlu hale geldiğini belirterek, özellikle kutup bölgelerindeki yaşamın bu durumdan ciddi şekilde etkilendiğini dile getirdi.
Türkiye’nin buzulları tehlike sinyali veriyor
Türkiye’deki buzulların hızla küçüldüğünü belirten Karaosmanoğlu, “Ülkemizde Doğu Karadeniz, Toroslar ve volkanik dağlarımızda bulunan buzullar her yıl 1 ila 20 metre arasında küçülüyor. Ağrı Dağı’ndaki en büyük doruk buzulumuz ve Cilo Dağı’ndaki Uludoruk Vadisi’nde bulunan en büyük vadi buzulumuz, önlem alınmazsa önümüzdeki 20 ila 50 yıl içinde tamamen yok olabilir” ifadelerini kullandı.
İstanbul Karbon Zirvesi buzul koruma ve karbon yönetimine odaklanıyor
Türkiye’nin karbon yönetim kapasitesini artırmak isteyen SÜT-D, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) desteğiyle 14-15 Nisan 2025 tarihlerinde İstanbul Karbon Zirvesi’ni gerçekleştirecek. Zirve, buzul koruma, karbon yönetimi ve sürdürülebilirlik çalışmalarına ağırlık verecek.
Zirve kapsamında ayrıca “2025 Düşük Karbon Kahramanı Ödülleri” dağıtılacak. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, herkesi sera gazı emisyonlarını azaltmak ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için birlikte hareket etmeye çağırdı.
İlgili Makaleler
- 10. İstanbul Karbon Zirvesi 2025 İTÜ’de Karbonsuzlaşma Çözümleri
- Türkiye’nin İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı
- Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Geri Dönüşümün Önemi
- Dr. Akgün İlhan: Türkiye 2050’de Su Fakiri Olabilir
- WWF: Türkiye Su Sıkıntısı Çeken Bir Ülke
View this post on Instagram