ASELSAN Elektrikli Araç Sistemleri Program Müdürü Ali Murat Topçu, toplu ulaşım için TEMSA ile elektrikli otobüs geliştirdiklerini, 8-10 dakikada şarj olabilen aracın ilk iki prototipinin hazır olduğunu söyledi. Topçu, “Şarj için beklemeler olmuyor ve bu aracın kısa zamanda belediyelerimiz tarafından kullanılmaya başlanacağını tahmin ediyoruz. Bu araçlar, durağında şoförün dinlenme süresi içerisinde çok kısa sürede şarj oluyor. Bu şekilde hiçbir zaman kaybı olmuyor” dedi.

SAVUNMA BİRİKİMİNİ SİVİL ALANA AKTARACAK
Topçu, ASELSAN’ın 2015 yılında yapılan bir organizasyonel değişiklik sonrasında uzun yıllar boyunca savunma sanayisinde biriktirdiği teknolojileri, ürünleri sivil alana aktarmaya karar verdiğini hatırlattı.Bu kapsamda ASELSAN’ın Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri Sektör Başkanlığı (UGES) olarak çalışmalar yaptıklarını belirten Topçu, şöyle konuştu:”2015 yılından bugüne kadar hem raylı araçlarda hem tekerlekli araçlarda, askeri araçlarda, hem ileride deniz araçlarında kullanılabilecek bizim faaliyet sahamızda uygun olan elektrikli çekiş sistemleri ve bunların parçalarını geliştirmeye yönelik çalışmalarımız var. Bu kapsamda aracın en önemli birimi olan elektrik motoru, motor sürücüsü, kontrol birimi ve aracın diğer güç ihtiyaçları için gerekli olan çeviriciler ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak üretildi. Bunlar pek çok farklı araçta kullanılabilecek şekilde tasarlandı.”
Topçu, elektrikli çekiş sistemini bugüne kadar metro araçlarında, tramvaylarda, otobüste kullandıklarını ve bunları denemeye başladıklarını hatırlatarak, “Şu anda testleri de tamamlandığı için artık seri üretime geçmeye hazırız” diye konuştu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.