Güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve iletim hatlarıyla şebeke kapasitesini anlatan yapay zeka üretimi temsili sahne
Yapay zeka ile üretilmiş temsili görsel. Belirli bir ülkeyi, tesisi veya IRENA projesini göstermiyor.

IRENA Başkanı La Camera, şebeke yetersizliği ve ticaret engelleri nedeniyle 2026’da eklenecek yenilenebilir kapasitenin azalmasını bekliyor.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, 27 Ekim 2026 tarihli Reuters haberinde, dünyada bu yıl eklenecek temiz enerji kapasitesinin 2025 düzeyinin altında kalmasını beklediğini söyledi. Singapur Uluslararası Enerji Haftası sırasında yapılan değerlendirme, son beş yıldaki yıllık kurulum artışı eğiliminin kesilebileceğine işaret ediyor. La Camera, 2026 için sayısal bir kapasite tahmini vermedi.

Değerlendirmenin merkezinde üretim yatırımlarıyla elektriği taşıyacak iletim ve dağıtım altyapısının aynı hızda gelişmemesi bulunuyor. Reuters, ticaret engellerini de yavaşlamanın nedenleri arasında aktarıyor. La Camera’ya göre Çin’deki kurulum yavaşlamasını diğer ülkelerdeki artışın telafi etmesi beklenmiyor.

Çin’de şebekenin elektriği kabul edemediği dönemlerde uygulanan üretim kısıntısı, yeni kapasite ekleme hızını etkileyen başlıklardan biri. Avustralya ve Japonya’da da şebekeler yenilenebilir yatırımların büyümesine yetişmekte zorlanıyor. Buradaki ayrım önemli: daha az yeni kapasite kurulması, mevcut toplam yenilenebilir kurulu gücün küçüleceği anlamına gelmiyor.

IRENA’nın 1 Nisan tarihli kapasite açıklaması, 2025’te 692 GW eklemeyle toplam 5.149 GW ve yüzde 15,5 yıllık büyüme bildirmişti. Güneş ve rüzgar, net yenilenebilir kapasite artışının yüzde 96,8’ini oluşturuyordu.

Ancak bu tarihsel baz daha sonra güncellendi. UNFCCC’nin yayımladığı 14 Temmuz tarihli IRENA açıklamasında 2025 eklemeleri 693 GW’a revize edildi; toplam kapasite yaklaşık 5,2 TW, küresel kurulu güçteki pay ise yüzde 49,5 olarak verildi. Bunlar 2025’in gerçekleşmiş kapasite verileri; La Camera’nın 2026’ya ilişkin değerlendirmesi ise henüz yıl sonu sonucu değil.

Kaynaklar

Reuters, BusinessWorld üzerinden, 27 Ekim 2026. IRENA, kapasite istatistikleri açıklaması, 1 Nisan 2026. IRENA, UNFCCC üzerinden güncellenmiş istatistik açıklaması, 14 Temmuz 2026.

İlgili haber

IRENA raporu ne söylüyor: Yenilenebilir enerji 5,1 TW eşiğini aşarken yeni güç dengesi nasıl şekilleniyor


Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz