Karaca Grup, 2025 sürdürülebilirlik raporunda mağazalarda 271,8 bin kWh elektrik tasarrufu sağladığını ve 1,6 MW GES’i devreye aldığını bildirdi.

Karaca Grup, üçüncü sürdürülebilirlik raporunda mağazalardaki enerji verimliliği uygulamalarının ve lojistik merkezindeki güneş enerjisi yatırımının sonuçlarını açıkladı. GRI Standartları referans alınarak hazırlanan rapor, 1 Ocak–31 Aralık 2025 dönemini ve grup şirketlerinin yurt içi faaliyetlerini kapsıyor.
Mağazalarda mesai dışı tüketim azaltıldı
Rapora göre 2024’te İstanbul’daki 10 mağazada başlatılan bulut tabanlı enerji izleme uygulaması, 2025’te tüm Karaca mağazalarına yaygınlaştırıldı. Mesai dışında açık kalan iklimlendirme ekipmanlarının tespiti, elektrik hattı sorunlarının giderilmesi ve kullanım alışkanlıklarının iyileştirilmesiyle 271.805 kWh elektrik tasarrufu sağlandı.
Pilot mağazalarda ilk dört ay için açıklanan yüzde 40 tasarruf oranı, tüm mağazaların yıllık performansını ifade etmiyor. Raporda 2025 için verilen 271.805 kWh değeri, mesai dışı saatlerde sağlanan tasarrufu kapsıyor.
Lojistik merkezinde 1,6 MW GES devrede

Karaca, lojistik merkezinde 1,6 MW kapasiteli güneş enerjisi santralini devreye aldığını bildirdi. Raporda santralin yıllık elektrik üretimi veya merkezin tüketimini karşılama oranı açıklanmadı.
Şirket ayrıca 2025’te mağaza elektrik tüketiminin yüzde 50’si için I-REC sertifikası temin ettiğini belirtti. Bu oran, lojistik merkezindeki GES’in üretimini değil, mağaza tüketiminin sertifikayla ilişkilendirilen bölümünü gösteriyor.
Karaca Grup, 2030’a kadar operasyonlarında kullandığı elektriğin tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. Raporda bu hedef için enerji verimliliği, yerinde üretim ve elektrik tedarikine yönelik uygulamalar birlikte ele alınıyor.
İlgili haberler
- Karaca’nın karbon nötr teslimat modeli ve Türkiye’de e-ticaret lojistiği
- Esas Gayrimenkul, 13,2 MW GES ile yenilenebilir enerji hedefine erken ulaştı
- Ülker’in 2024 sürdürülebilirlik raporu: Enerji tasarrufu ve yenilenebilir elektrik kullanımı
- Sütaş’ın 2024 sürdürülebilirlik raporu: Yenilenebilir enerji ve 22,2 MWp GES kapasitesi
















