Belçika Vilvoorde’daki 800 MWh batarya depolama projesinin ilk 400 MWh’lik fazı şebekeye bağlandı. İkinci faz 2025 sonuna hedefleniyor.
Sistem tamamlandığında ~96 bin haneye eşdeğer temiz enerji desteği sağlayacak.
Proje özeti: 800 MWh, ilk faz 400 MWh
Güneş inverterleri ve enerji depolama çözümlerinde küresel oyuncu Sungrow, ENGIE’ye ait Avrupa’nın en büyük batarya enerji depolama projesinin (BESS) ilk 400 MWh’lik etabının şebekeye başarıyla bağlandığını duyurdu. Tesis, Belçika’nın Vilvoorde kentinde yer alıyor ve tüm fazlar tamamlandığında toplam kapasite 800 MWh olacak.
Teknoloji: PowerTitan ve sıvı soğutma
Her iki fazda da Sungrow’un PowerTitan üniteleri kullanılıyor. Toplamda 320 adet sıvı soğutmalı ünite, kompakt tasarım sayesinde hızlı kurulum ve yüksek alan verimliliği sunuyor. Sıvı soğutma; ısı yönetimi, güvenlik ve işletme maliyetlerinde avantaj sağlıyor.
Şebeke etkisi: esneklik, tıkanıklıkların azaltılması
Proje, yüksek üretim dönemlerinde fazla elektriği depolayıp talep arttığında geri vererek şebeke esnekliğini artıracak; ağ tıkanıklıklarını hafifletecek. Tesis tam devreye girdiğinde yaklaşık 96.000 hanenin enerji ihtiyacına eşdeğer katkı sağlayacak. ENGIE Belçika, ilk batarya grubunun devreye alınmasıyla arz-talep dengesine ek esneklik kazandırıldığını vurguluyor.
Takvim ve kurumsal çerçeve
İkinci ve son fazın 2025 yıl sonuna kadar devreye alınması planlanıyor. Sungrow, Avrupa’da (Türkiye dahil) 25 ülkede ofis, 26 depo, 22 servis merkezi ve 2 Ar-Ge merkeziyle yerel varlık gösteriyor; teknik destek ve satış sonrası hizmetleri bölgeden yönetiyor.
Kaynaklar
- ENGIE – Vilvoorde batarya parkının ilk fazı basın duyurusu
- ENGIE – Battery Systems kurumsal sayfası
- Elia – Belçika yüksek gerilim iletim operatörü
- CREG – Belçika Elektrik ve Gaz Düzenleyici Komisyonu
- VREG – Flaman Bölgesi enerji düzenleyicisi
- Sibelga – Brüksel bölgesi dağıtım şebekesi operatörü
- Sungrow – Resmî kurumsal web sitesi