Lityum Anlaşması - Lityum Teklifi

Gelmiş geçmiş en büyük lityum anlaşmalarından biri gerçekleşmek üzere…Albemarle, verdiği teklifi artırarak, Avustralya’nın Liontown Resources şirketini 4.25 milyar dolar değerinde yeni bir teklif yaptı.

Bu teklif, enerji dönüşümünün, pillerde kullanılan önemli bir metal tedarik eden sektörün kaderini nasıl değiştirdiğini gösteren bir gelişme. Albemarle, Liontown Resources’un değerini 4.25 milyar dolara kadar çıkaran yeni bir teklif sunarak, Avustralya’nın önde gelen lityum kaynaklarından birini bünyesine katma amacı peşinde. Liontown’a daha önce yapılan birkaç teklif, düşük bulunarak reddedilmişti. Liontown, ABD merkezli şirketin sınırlı bir süre için sadece kendi finansal kayıtlarını incelemesine izin vereceğini açıkladı.

Lityum, küresel madencilik sektöründe önemli bir yer ediniyor

Lityum, hükümetlerin ekonomilerini elektriklendirmeye yönlendirmesiyle küresel madencilik sektöründe en önemli emtialardan biri haline geldi. Bu gümüşi beyaz metal, elektrikli araçlar, akıllı telefonlar ve diğer birçok yüksek teknoloji üretiminde kullanılıyor. Albemarle gibi dünya çapında üreticiler madencilik şirketleriyle anlaşmalar yaparak, global otomobil üreticileri, tedarik zincirlerini geleceğe yönelik güvence altına alma hedefinde.

Liontown, dünyanın en büyük ve en yüksek kaliteli lityum yataklarından biri üzerinde çalışıyor

Liontown Resources, dünyanın en büyük ve en yüksek kaliteli sert kaya lityum yataklarından birini geliştiriyor. Albemarle’ın Liontown’u satın alma süreci, sektördeki diğer anlaşmaların gölgesinde gerçekleşiyor. Bu yıl, Philadelphia merkezli Livent, Avustralya merkezli Allkem ile birleşme anlaşması yaparak yaklaşık 11 milyar dolarlık bir lityum devi yaratma kararı aldı. Exxon Mobil, Arkansas’taki lityum arazilerinin haklarını satın aldı.

Albemarle Liontown Resources lityum teklifiKüresel lityum piyasası hızla büyüyor

Geçen yıl, Benchmark Mineral Intelligence’a göre küresel lityum piyasası 48 milyar dolarlık bir satış değerine ulaştı. Bu değer, 2015 yılındaki 1.6 milyar dolardan önemli bir artış gösterdi. Ancak, metalin fiyatları dalgalı kaldı ve şirketler, işletmelerini genişletirken iş gücü piyasalarının sıkı olduğu bir dönemde daha yüksek maliyetlerle karşılaştı.

Enerji dönüşümünde lityum’un rolü ve kaynak milliyetçiliğine karşı hassasiyet

Lityumun enerji dönüşümündeki rolü, onu kaynak milliyetçiliğine karşı hassas hale getiriyor. Bu yılın başlarında Şili, lityum kaynaklarını geliştirmek için yeni bir strateji açıkladı ve bu durum, ülkede operasyonları bulunan şirketlerin yatırımcılarını tedirgin etti. Bu durum, Albemarle gibi şirketleri de etkiledi.

Buna karşılık, Avustralya’nın istikrarlı düzenlemeleri ve kurulmuş madencilik sektörü, ülkeyi dünyanın en büyük lityum üreticisi haline getirmesine yardımcı oldu. Bazı yöneticiler, Avustralya’da depozitolardan madde çıkarma ve bunu yakınlardaki tesislerde rafine etme fırsatı görmekteler. Şu anda, Çin dünya genelinde başka bölgelerden çıkarılan lityumu rafine etme işinde lider.

Albemarle, Avustralya’daki varlığını genişletiyor

Kuzey Karolina merkezli Albemarle, Avustralya’da madencilik ve lityum dönüşüm tesislerine sahip. Mayıs ayında, Batı Avustralya’daki bir tesisin kapasitesini iki katına çıkarma planlarını duyurarak lityum hidroksit üreten tesislerinin kapasitesini artırmayı amaçlıyor.

Albemarle, 1887 yılında bir kağıt fabrikası olarak kurulmuş olsa da, Liontown anlaşması, Avustralya’daki pozisyonunu güçlendirerek elektrikli araçlar ve diğer pazarların  hızla artan lityum talebini karşılama fırsatı yaratacak.

Elektrikli araç bataryalarının yanı sıra, lityum aynı zamanda güneş panelleri ve rüzgar çiftliklerinden gelen enerjiyi depolamak için kullanılan büyük ölçekli ve ev kullanımı için küçük piller de dahil olmak üzere diğer temiz enerji teknolojilerinde de kullanılıyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.