Zorlu Enerji, güneş enerjisi alanında yatırımlarına Pakistan’ın Lahor kentinde gerçekleşen imza töreni ile 100 MW’lık bir GES daha ekliyor. Pakistan Hükümeti tarafından 3 yıl sonra kabul edilen ilk ve en büyük yenilenebilir enerji başvurusu olma özelliği taşıyan bu yatırımla birlikte Zorlu Enerji’nin yurtdışında kurulu gücü 447 MW’a, toplam kurulu gücü ise 1147 MW’a ulaşacak.
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, “Dost ülke Pakistan, yurtdışında yenilenebilir enerji alanında ilk yatırımımızı yaptığımız ülke olduğu için bizim için ayrı bir yere sahip. Enerji açığı yüksek olan Pakistan’da yenilenebilir enerji alanında şimdiye kadar önemli yatırımlara imza atmış bir şirket olarak, güneş enerjisi alanında yeni bir başlangıç yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Geçtiğimiz yıllarda devreye aldığımız rüzgar santralimize bugün güneşi ekliyoruz. Rüzgar ve güneş başta olmak üzere farklı alanlarda özel yatırımlara imza atmak üzere çalışmalarımızı yoğun olarak sürdürüyoruz” diye konuştu.

“BÖLGEDEKİ GÜCÜNÜ ARTIRACAĞIZ”
Enerji alanında yaptıkları işbirliğiyle Pakistan’ın enerjide dışa bağımlılığının azaldığına dikkat çeken Sinan Ak, şunları söyledi: “Türkiye, bölgede hedeflediği büyümeye biraz daha yaklaşıyor. Enerji alanındaki çalışmalar, iki ülke arasında kurulan tarihi dostluğu her anlaşma ile biraz daha perçinliyor. Pakistan’da yatırıma devam edeceğiz, gideceğimiz daha çok yol var. Grubumuzun bölgedeki ticari gücünü artırarak hedeflediğimiz büyümeye ulaşmayı ve Türkiye’nin bölgedeki gücünü artırmayı planlıyoruz. Bu bakımdan, Quaid-e-Azam Solar Park’ın her iki ülke için de hayırlı olmasını diliyorum.”

DAHA ÖNCE RÜZGAR SANTRALİ KURMUŞTU
İmza töreninde konuşan Pencap Eyalet Başbakanı Shehbaz Sharif ise tamamlanması 6 ay sürecek olan projeyle Pakistan’ın enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasının hedeflendiğini belirterek “Türkiye ile Pakistan arasında atılan bu proje, Türkiye’nin ikinci enerji yatırımı olarak bizim için büyük önem arz ediyor” dedi. Zorlu Enerj’nin daha önce Pakistan’da yaptığı yatırımlar kapsamında 2013 yılında hayata geçirdiği 56 MW’lık Jhimpir rüzgar santrali, Gold Standard ödülüne layık görülmüştü. Jhimpir Rüzgar santrali, Pakistan’ın ilk rüzgar santrali olma özelliğini taşımasının yanısıra, ülkenin dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Dünya enerji piyasasında referans olan santral, yılda 159 milyon kWh elektrik üreterek 20 yıl boyunca yılda 350 bin hanenin aydınlanmasını sağlamak amacıyla çalışıyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.