Yenilenebilir enerji alanındaki işler giderek yaygınlaşıyor. Solar Vakfı’nın yıllık istihdam raporuna göre, ABD’de güneş enerjisi sektöründe istihdam yüzde 25 artarken Amerika’da geçen yıl yaratılan her yeni 50 iş pozisyonundan biri yeşil enerji alanında gerçekleşti. ABD Çalışma Bakanlığı’nın tahminlerine göre, önümüzdeki 10 yıl içinde ABD’de en hızlı büyüyen iş alanı sağlık veya ileri teknoloji değil, rüzgar türbini teknisyenliği gibi temiz teknoloji alanında olacak. ABD’de geçen yıl ülke çapında güneş ve rüzgar enerjisi üretimi alanında 474 bin 545 kişilik istihdam yaratılırken, doğalgaza dayalı elektrik üretimi alanında 362 bin 118 ve kömür enerjisi üretiminde 160 bin 119 istihdam yaratıldı.

YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYI YÜZDE 15
Yenilenebilir enerji kaynakları (biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, güneş enerjisi ve rüzgar) geçtiğimiz yıl yüzde 10.4 artarak yerli elektrik üretiminin neredeyse yüzde 15’ini oluşturdu. ABD Enerji Bakanlığı tarafından yapılan bir değerlendirmede şebekeye verilen güneş enerjisi 2016 yılında önceki yıla göre yüzde 44 büyüdü. Buna kıyasla, kömürden elektrik üretimi yüzde 8.3, petrol sıvıları ve kok kömürü üretimi ise yüzde 15.4 oranında düştü. Güneş enerjisinden üretilen elektrik şimdi petrol kaynaklarından iki kat daha fazla.

TRUMP YÖNETİMİ OLUMSUZ BAKIYOR
ABD’de temiz enerji endüstrisi artık üç milyondan fazla istihdam sağlıyor. Bu rakam perakende ve inşaat sektörlerindeki istihdamın yaklaşık iki katına eşit. Verilere göre, temiz enerji sektöründe yaklaşık 2 milyon kişi bina, cihaz ve diğer ürünlerin verimlilik çalışmalarında, yaklaşık 600 bin kişi yenilenebilir enerji üretiminde, 100 bin kişi akıllı şebeke ve enerji depolanmasıyla ilgili işlerde yine 100 bin kişi biyoyakıtla ilgili işlerde, 200 bin kişi ise hibrid, elektrikli ve yakıt hücreli araçları kapsayan akıllı ulaşım teknolojisiyle ilgili işlerde çalışıyor.
ABD’de temiz enerji ve teknolojilerin hızlı gelişimi Trump yönetimiyle birlikte riske girebilir. Keza Trump yönetiminin ortaya koyduğu ilk enerji planında yenilenebilir enerjilerin adı bile geçmiyor. Güneş, rüzgar, elektrik depolanması ve ev bataryası gibi teknolojilerden hiç söz edilmiyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.