Hystar Elektroliz Tesisi Yeşil Hidrojen Üretimi Kuzey Amerika Genişlemesi

Norveçli elektroliz şirketi Hystar, 2024 yılında Oslo’nun dışında yeni bir fabrika inşa ederek Kuzey Amerika’ya genişleme planları yapıyor.

Elektroliz cihazlarıyla yeşil hidrojen üreten Hystar, Mitsubishi ve Nippon Steel Trading gibi Japon endüstri devlerinden finansal destek aldığını duyurdu. Şirket, mevcut modellere göre %10 daha az enerji tüketen ve kolayca ölçeklendirilebilen teknolojisiyle dikkat çekiyor.

Norveçli Hystar’ın yeni yatırımı

Norveç merkezli yüksek teknoloji şirketi Hystar, 2024 yılında Oslo’nun dışında yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor. Bu tesis, yılda 4 gigavatlık elektroliz kapasitesi üretecek ve 2026 yılına kadar tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak.

Hystar, Avrupa’daki operasyonlarını genişletmeye ek olarak, Kuzey Amerika’ya da genişlemeyi hedefliyor. Şirket, 2024 yılında Kuzey Amerika’da bir merkez açmayı ve 2027 yılına kadar çok gigavatlık bir fabrika inşa etmeyi planlıyor.

Hystar Elektroliz Tesisi Yeşil Hidrojen Üretimi Kuzey Amerika GenişlemesiYeşil Hidrojen Üretimi

Elektroliz, suyun elektrik kullanarak ayrılmasıyla yeşil hidrojen üretimini mümkün kılan bir teknoloji. Bu, endüstri sektörlerinin elektriğe tamamen geçemediği durumlarda karbon salınımını azaltmaya yardımcı oluyor.

Yatırım teşvikleri ile Kuzey Amerika’ya yolculuk

Hystar CEO’su Fredrik Mowill, “ABD ve Kanada’nın sunduğu cazip teşviklerle, endüstrimize gereken güvenceyi ve mali desteği sağlama konusundaki net taahhütlerini gösteriyorlar” dedi. Özellikle ABD’deki Enflasyon Azaltma Yasası (IRA), yatırım teşvikleri sunuyor ve hızla büyüyen hidrojen pazarı talebi karşılıyor.

Yeşil hidrojenin önemi

Yeşil hidrojen, enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklarından depolamanın en umut verici alternatiflerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu, çelik ve amonyak gibi ağır ve kirletici endüstrilerin dekarbonizasyonu için kritik bir öneme sahip. Özellikle sınırda karbon düzenlemesi ardından Türkiye çelik endüstrisi için de bir dekarbonizasyon çözümü olabilir.

Hystar’ın kökeni ve misyonu

Hystar, yeşil hidrojen üretimi için gelişmiş PEM elektrolizörleri konusunda uzmanlaşmış bir yüksek teknoloji şirketi. Şirket, hidrojenin çoğunluğunun doğal gazları reforme ederek elde edildiği ve büyük CO₂ emisyonlarına neden olan bir süreci 100% yeşil ve temiz hale getirme konusunda etkili bir yol geliştirdi.

PEM elektrolizörleri, Polimer Elektrolit Membranlı elektrolizörlerin kısaltmasıdır. Bu teknoloji, suyun hidrojen ve oksijen gazlarına ayrılmasını sağlar. Polimer membran, elektroliz işlemi sırasında iyonlar arasında iletişimi kolaylaştırır ve enerji verimliliğini artırır. PEM elektrolizörleri, yeşil hidrojen üretiminde kullanılan etkili ve temiz bir yöntemi temsil eder.

Hystar’ın müşterileri

Hystar, şu anda Equinor ve Yara gibi enerji şirketlerine hidrojen tedarik ediyor ve Polonya’nın en büyük özel enerji şirketi Polenergia’ya 2024 yılında teslimat yapacak.

Gelecek projeler

Yeni Norveç tesisi 2025 yılında tamamlanacak, Kuzey Amerika’daki çok gigavatlık fabrika ise 2027 yılında tamamlanacak. Hystar’ın, yeşil hidrojen üretimindeki bu önemli adımları, enerji sektöründe yeşil ve sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlama yolundaki taahhüdünü gösteriyor. Yeşil hidrojenin giderek artan önemi ve Hystar’ın bu alandaki liderliği, dünya genelinde enerji dönüşümünün önemli bir parçası olmaya devam edeceğini gösteriyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.