Yenilenebilir hibrit elektrik santrali ile üretimde Türkiye'de yeni dönem

Türkiye’deki ilk yenilenebilir hibrit elektrik Santrali, 30 MW’lık güneş ve 32 MW’lık rüzgâr santrallerinin birleşmesinden oluşuyor. General Electrics (GE) öncülünde gerçekleşecek yatırım, GE’nin dünya çapındaki ilk 4,7 MW’lık güneş enerjisi kurulumu olma özelliğini taşıyor.

Türkiye’de bir ilk: Güneş ve Rüzgâr Entegrasyonu

Türkiye’deki ilk Hibrit Rüzgâr ve Güneş projelerinden birini inşa etmek üzere Sertavul tarafından GE ve GE’nin bölgesel çözüm ortağı Inogen seçildi. Proje devreye girdiğinde, 2020 yılında faaliyete geçen 32 MW’lık rüzgâr santrali ile 30 MW’lık güneş enerjisi santrali entegre edilmiş olacak.

Rüzgâr enerjisi santraline güneş enerjisi sisteminin ilave edilmesi ile kurulacak hibrit proje gün boyunca güneş ışığından ve sıklıkla geceleri esen sert rüzgarlardan enerji üretebilecek.

Yenilenebilir Hibrit Sistem, şebekeye dağıtılabilir yenilebilir enerjiyi iletirken, santralde daha yüksek bir kapasite faktörü sağlayarak tesisin kullanılabilirliğini artıracak.

Prakash Chandra (GE): Yenilenebilir Hibrit Sistemler

Projenin, Türkiye’de hibrit santrallerin büyümesi için atılan önemli adımlardan biri olduğunu söyleyen GE Yenilenebilir Hibrit Sistemler CEO’su Prakash Chandra, sınırlı alt yapıyı en uygun şekilde değerlendirip mevcut santralin kapasite faktörünü iyileştireceğini belirtti.

Türkiye’nin enerji dönüşümü çalışmalarının hızlandırılmasına katkıda bulunacağını ve akıllı enerji dağıtımına olanak tanıyacağını ifade eden Prakash Chandra, bu projedeki müşterileri Sertavul’un daha fazla yenilenebilir enerji sağlamasına destek olacağının altını çizdi.

Kemal Taş: Türkiye’deki ilk Hibrit proje olmanın gururu

enilenebilir hibrit elektrik santrali ile üretimde Türkiye'de yeni dönemSertavul Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Taş, projeye ilişkin şunları söyledi: “Sertavul, GE ve Inogen işbirliği ile Türkiye’de ilk Hibrit projesini hayata geçirmiş olmanın gururunu yaşıyor. Son yıllarda temiz enerji için yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar, dünya genelinde artış gösterdi” dedi. Ortaklarında aldıkları destekle enerji üretimimizi artırmayı planladıklarını belirten Kemal Taş:

“Biz de bu proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak enerji verimliliğinin artmasına ve hava kirliliğinin azalmasına destek olmayı ve ülkemize katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ortaklarımızdan aldığımız destekle de enerji üretimimizi artırmayı planlıyoruz” dedi.

Ali Murat Soydan: Günlük 4 MW’tan yüksek kapasitede güneş enerjisi

Proje kapsamında saha faaliyetlerini ve olacak güneş takip sistemlerini sağlayacak.

Inogen CEO’su Ali Murat Soydan ise:
“GE liderliğinde, ülkenin ve dünyanın en önemli projelerinde çözüm ortağı olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye’de büyük bir hibrit potansiyeli bulunduğuna inanıyoruz” dedi.

Ali Murat Soydan: “Burada sahip olduğumuz en önemli özellik, projeleri hızlı bir şekilde yerel üretim yoluyla uygulama becerimizdir. Şu anda GE yapısı altında günlük 4 MW’tan daha yüksek kapasitede güneş enerjisi santrali inşa edip devreye alıyoruz. Bu da projelerde birlikte çalıştığımız ortaklarımıza büyük bir finansal avantaj sağlıyor” dedi.

Güneş enerjisinde yeni teknoloji

Güneş enerjisi santrali için, GE 7 adet Flexinverter güneş enerjisi dönüşüm ünitesi sağlayacak. Bu projeyle, GE’nin 4,7 MW kapasiteli güneş enerjisi çözümünün dünya çapındaki ilk kurulumu gerçekleştirilmiş olacak. GE, Türkiye’ye hali hazırda 1,3 GW’lik Flexinverter teknolojisi sağladı.

GE tarafından geliştirilen Flexinverter teknolojisi, tamamı standart 18,3 metrelik ISO yüksek hacimli konteynere entegre edilen güneş paneli inverteri, orta gerilim güç trafosu ve isteğe bağlı OG Halka Ana Ünitesini birleştiren entegre konteynerli bir çözüm.Teknoloji, şebeke ölçeğinde güneş enerjisi ve depolama uygulamaları için güvenilir, uygun maliyetli, tak-çalıştır tipi, fabrikada entegre bir güç dönüşüm platformu ile uyumlu.

İki bileşenli teknoloji Flexinverter

Sermaye ve işletme maliyetlerinin düşürülmesine ve santralin daha güvenilir bir performans göstermesine katkı sağlayan Flexinverter teknolojisi, GE’nin iki Yenilenebilir Hibrit Sistem ögelerini barındırıyor.

Bunlardan ilki çoklu yapılandırmalar ve pazar uygulamalarına yönelik sisteme entegre akü enerji depolama ve güç elektroniği çözümü Flexreservoir.

İkincisi Flexiq ise, şebeke uyumluluğunu sağlamak ve ömür boyu müşteri değerini en üst düzeye çıkarmak için tasarım, operasyon ve filo yönetimi çözümleri sunan dijital bir platform.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.