Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz yenilenebilir enerji gibi yerli kaynaklara dayalı üretimin enerji borsasında satılabileceğini, bu kaynaklar için ayrı birtakım teşvik enstrümanlarının geliştirilebileceğini söyledi.

EPDK Başkanı YEKDEM ve bazı alanlarda farklı teşvik sistemlerinin uygulanabileceğini, çatı üstü güneş enerjisi kurulumları gibi yerinden üretim sistemleri için de alternatif teşvik uygulamalarının değerlendirilebileceğini belirterek, bundan sonra döviz bazlı teşviklerin olmayacağını düşündüğünü dile getirdi.

HERKES ENERJİSİNİ BORSADA SATAR

EPDK Başkanı Yılmaz, “Yerli kaynak teşviki buna örnek olabilir. Herkes enerjisini borsada satabilir. İkili anlaşmayla kim ne kadar rüzgar üretmiş, ne kadar biyokütle üretmiş, bunların hepsi için ayrı birtakım teşvik enstrümanları geliştirilebilir.

Teknolojinin gelişmesiyle bu fizibilitenin daha da olumlu yönde değişeceğini düşünüyorum. Artık döviz bazlı teşviklerin olacağını düşünmüyorum. Yatırımcının şimdiden önünü görebilmesi açısından detayların belirlenmesinin piyasaya ve yatırımcıya olumlu etki edeceğini düşünüyorum. Bununla ilgili de zaten ilgili kurum ve kuruluşlarımız çalışıyor.”

2011 yılında yürürlüğe giren Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) süresi 2020’de son bulacak. Mekanizma biyokütle, güneş, hidroelektrik, jeotermal ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretimine ABD doları bazlı alım garantisi sağlıyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.