Üsküdar Üniversitesinin COP31’e Doğru seminerinde hidrojen teknolojileri sunumunun çevrim içi ekranı.
COP31 öncesi hazırlık seminerinden ekran görüntüsü; zirvede çekilmiş fotoğraf değildir. Görsel: Üsküdar Üniversitesi basın bülteni.

Üsküdar Üniversitesi, beş araştırma projesi ve 13 bilimsel etkinlik önerisinin COP31 YÖK Pavyonu katılım programına kabul edildiğini açıkladı.

Üniversitenin 28 Ekim tarihli açıklamasına göre Yükseköğretim Kuruluna sunulan 18 çalışmanın tamamı katılım programına alındı. Toplam, beş araştırma projesi ile 13 seminer ve etkinlik önerisinden oluşuyor; 18 araştırma projesi anlamına gelmiyor.

Araştırma örneklerinden biri, Doç. Dr. Müge Ensari Özay’ın yürüttüğü “Güvenli Gaz Hidrojen Tankı Tasarımı Geliştirilmesi ve Prototip İmalatı”. Çalışma hidrojen depolama için tank tasarımı ve prototip geliştirilmesini konu alıyor. Açıklama, bu prototipin ticarileştiği veya belirli bir performans değerine ulaştığı sonucunu vermiyor.

Dr. Öğr. Üyesi İnci Karakaş’ın projesi, altın işleme endüstrisi atıksularının elektrokoagülasyonla arıtılmasının uygulanabilirliği ve performans analizine odaklanıyor. Üniversite, bu araştırmanın ortak dijital ekranlarda tanıtılacağını belirtiyor; bültende gerçekleşmiş bir arıtma verimi yüzdesi paylaşılmıyor.

Üçüncü örnek, Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan’ın “CRISPR/Cas Teknolojisi Kullanılarak Pamuk Bitkisi Kalitesinin Artırılması” başlıklı ASTER Tekstil pamuk projesi. Burada aktarılan, araştırmanın amacı ve sunum programına kabulü. Çalışmanın üretimde uygulanmış çevresel sonucu veya ürün onayı açıklanmış değil.

Programda iki araştırma projesi ortak dijital ekranlarda, kalan 16 çalışma ise stant alanında yer alacak. Bilimsel etkinlik önerileri iklim, gıda, sağlık, çevresel farkındalık ve yeşil dönüşüm gibi başlıkları kapsıyor.

Pavyona kabul, çalışmalara bir uluslararası sunum imkânı sağlıyor. COP31 bünyesinde sergilenmek, teknolojik doğrulama, ticarileşme veya resmî iklim müzakerelerinde kabul edilmiş karar yerine geçmiyor. Üniversitenin duyurusu bu aşamada katılım kapsamını bildiriyor.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Üniversitelerin iklim zirvelerinde sunduğu projelerde hangi doğrulama ve uygulama verileri öncelikli olmalı?

Kaynaklar

Üsküdar Üniversitesi Haber Ajansı, Üsküdar Üniversitesi 18 çalışmasıyla COP31’de yer alacak, 28 Ekim 2026. Meryem Ağan’ın aynı tarihli basın bülteni. Kurum haberi DOI kaydı.


Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz