Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Sektörü İstanbul Teknoloji Cazibe Merkezi İstanbul Girişim Ekosistemi

Geçtiğimiz temmuz ayında, İngiltere ve Türkiye, ekonominin ana alanlarını içerebilecek yeni bir serbest ticaret anlaşması (STA) üzerinde görüşmelere başlama planlarını duyurdu.

Mevcut ticaret ilişkisinin genişlemesi, İngiliz işletmeleri için potansiyeli artıracak ve bu fırsatları yakalamak için erken piyasaya girmenin net bir nedeni.

Enerji genişlemesi

Türkiye’nin yeni Ulusal Enerji Planı duyurusu, ülkenin enerji sektörünü 2035’e kadar çeşitlendirmeyi ve modernize etmeyi hedefleyen iddialı hedefleri ortaya koyuyor. Bu hedefler arasında deniz üstü rüzgar enerjisi ile 5 GW üretim, elektroliz ile 5 GW üretim ve 7.5 GW’lik batarya depolama kapasitesi oluşturmak bulunuyor.

Bu hedeflere ulaşmak için Türkiye, yenilenebilir enerji konusunda uzmanlık ve ortaklık arıyor. Bu arayış İngiliz tedarikçilerinin deniz üstü ve karasal rüzgar enerjisi üreticileri ile batarya teknolojisi konusundaki deneyimleri ile sağlayabileceği bir eksik olarak görülüp her iki taraf için de bir fırsat yaratabilir.

İngiliz Hükümeti ayrıca Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olan Kalyon Karapınar fotovoltaik santralini kuruluşunda desteklemişti. Bu enerji girişimini desteklemek için İngiltere’nin ihracat kredi ajansı olan “UK Export Finance” tarafından verilen bir kredi teminatı ile, bu öncü enerji girişimi, İngiliz işletmelerinin Türkiye’nin yeni yenilenebilir enerji endüstrisinin her seviyesinde yer almasına katkıda bulunan bir örnek olarak değerlendirilebilir.

Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Sektörü İstanbul Teknoloji Cazibe Merkezi İstanbul Girişim EkosistemiTeknoloji fırsatları

Türkiye’nin teknoloji sektörü hızlı bir şekilde büyüyor. Son yıllarda İstanbul, gelecekte bir teknoloji küresel merkezi olma yolunda önemli bir adım attığının sinyallerini veriyor. Gelişen girişim ekosistemi ve çekilen büyük yatırımlar, İstanbul’u bir cazibe merkezi haline getiriyor. İstanbul’un girişim sahnesi gelişiyor ve bu alana çekilen büyük yatırımlar, şehri dünya çapında bir yatırım merkezi haline getiriyor.

Yerel başarı hikayeleri, market teslimatı uygulaması Getir, e-ticaret platformları Trendyol ve Hepsi Burada ile oyun geliştiricileri Peak Games ve Dream Games gibi önemli oyuncuları içeriyor. Türk teknoloji start-up’ları, 2021 yılında önceki dört yılın toplamından daha fazla yatırım finansmanı elde etti ve dijital bir kuluçka merkezi olarak İstanbul’un büyüyen statüsünden faydalanmayı amaçlayan yeni bir geliştirici kuşağı bulunuyor.

Tıp bilimi start-up’ları da Türkiye’de gelişiyor. Biyoteknoloji start-up’ı Enbiosis, 2022 Kasım’ında İngiliz Hükümeti Teknoloji Roket Gemisi Ödülleri’ni Dijital Sağlık kategorisinde kazandı. İstanbul merkezli olan firma, insan bağırsak biyomunun AI analizi ile tedavileri kişiselleştiriyor ve İngiltere, ABD ve Danimarka’da şubeler kurmuş durumda.

İngiliz işletmeleri için büyük bir fırsat

Doğu Avrupa ve Orta Asya Ticaret Komiseri Kenan Poleo, “Türkiye, İngiliz işletmeleri için fırsatlarla dolu bir ülke. Hemen hemen tüm sektörlerde yenilikçi ürün ve hizmetlere olan güçlü taleple, şimdi burada iş yapmak için harika bir zaman” dedi.

Poleo, “Uluslararası ticaretin kavşağındaki yüzyıllık bir tarihin Türkiye’yi iyi donattığını ancak ekonomisine yakından baktığınızda, İngiltere şirketleri için cazip bir yer haline getiren şeyin her alanda yenilikçi ürün ve hizmetlere olan talep olduğunu belirtti.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.